'Koning, verander grasweide Paleis naar bloemenweide voor bijen'

© Regie der Gebouwen
| "Het zou enorm veel betekenen voor de bijtjes als een klein deeltje van de uitgestrekte grasvelden zouden veranderen in een bloemenweide."

De koning wordt in een brief opgeroepen om een stukje grasmat aan het Koninklijk Paleis in Laken om te zetten naar een bloemenweide voor bijen. "Zonder hun bestuiving mogen we koffie, chocolade, groenten en fruit vaarwel zeggen."

Het initiatief komt van Louis De Jaeger, een bezorgde burger die eerder al op Radio 1 het belang van bloemenweides voor bijen onderstreepte. Hij hoopt op die manier de massale bijensterfte tegen te gaan. "Het zou enorm veel betekenen voor de bijtjes, dus ook voor de burgers van België, indien jullie, ook al is het een klein deeltje van de uitgestrekte grasvelden, zouden veranderen in een bloemenweide."

Volgens De Jaeger hebben 90% van de grasvelden in België slechts een louter esthetische functie en vergen ze een intensief onderhoud, terwijl bloemenweides een grote meerwaarde hebben voor honingbijen, wilde bijen en hommels en slechts twee maal per jaar gemaaid moeten worden.

De sterfte van bijen zou niet enkel problematisch zijn voor de productie van groenten en fruit. "Wat mensen niet beseffen, is dat chocolade en koffie ook volledig afhankelijk is van pollinatie door bijen", aldus De Jaeger.

De Jaeger hoopt vooral dat het goede voorbeeld van de koning andere mensen ertoe aanzet om hetzelfde te doen. "Indien Uwe Majesteit het voortouw neemt zullen vele mensen Uw voorname voorbeeld volgen. Met vele kleine stappen kunnen we gezamenlijk een grote stap in de goede richting zetten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?