| 'L'arbre Rayonnant' is een kunstwerk van Natacha Brion, Sandrine de Borman en Sophie Stinglhamber.

Kunstproject ‘ARBR’EMOTIONS’ onderzoekt de rol van bomen in de stad

AD
03/10/2023

ARBR’EMOTIONS is een artistiek project dat volledig in het teken staat van bomen. Twee weken lang organiseert de gemeente Elsene in samenwerking met vzw Flagey lezingen, workshops en een dansvoorstelling om haar inwoners opnieuw in contact te brengen met de natuur.

Het kunstwerk l’arbre rayonnant ofwel ‘de stralende boom’ wordt dinsdagvoormiddag geïnstalleerd op het Flageyplein in Elsene. De initiatiefnemers zijn druk in de weer met oranje, afwasbare krijtverf.

“De lijnen symboliseren de wortels van de boom, die onder het plein lopen en voor de mens onzichtbaar zijn”, zegt Natacha Brion, een van de drie kunstenaars van de installatie. “Door deze strepen te trekken, komt een onzichtbare boom plots in het middelpunt van de belangstelling te staan. Daarmee willen we de grenzen tussen bomen, mensen, natuurlijke en stedelijke ruimtes doorbreken.”

Bedoeling is dat het voorbijgangers tot nadenken zet. “Wat is de rol van bomen in een stad? Wat zou een stad zonder bomen zijn?”.

Het kunstwerk is ook een manier om de buitenruimtes - waar de komende weken verschillende, boomgerelateerde activiteiten zullen plaatsvinden - te verbinden met het Flageygebouw, waar de tentoonstelling van ARBR'EMOTIONS zal plaatsvinden.

(Lees verder onder de foto.)

L'Arbre Rayonnant

| Installatie van L'Arbre Rayonnant

De komende twee weken zullen er nog meer kunstprojecten opduiken in de buurt van het Flageyplein in Elsene. Het initiatief loopt van dinsdag 3 tot en met maandag 16 oktober en maakt deel uit van het Bomenplan van de gemeente.

Programma

Vanavond wordt ARBR’EMOTIONS geopend met een lezing van bosbouwkundig ingenieur en auteur Ernst Zürcher in Flagey. Daarin kom je alles te weten over bomen en het belang van hun plaats in de stad. Als klimaatregelaar en als bron van rust en biodiversiteit, maar ook de impact op onze (mentale) gezondheid komt aan bod.

De komende weken staan er ook nog een bosbaden-wandeling, verschillende workshops (boomzaden, plantenmuziek,...) en de installatie van een boomhut op het programma. Die zal daarna dienst doen als voorleeshoek voor de allerkleinsten. Het volledige programma vind je hier.

De komende weken staan er ook nog een bosbaden-wandeling, verschillende workshops (boomzaden, plantenmuziek,...) en de installatie van een boomhut op het programma. Daar kunnen ketjes nadien terecht om naar sprookjes en verhalen te luisteren. Het volledige programma vind je hier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni