Kwaliteit Zennewater in Vlaanderen nog steeds ontoereikend

© Coördinatie Zenne
| De Zenne aan de Paepsembrug (archiefbeeld)

Ondanks de verbeteringen door de opstart van rioolwaterzuiveringsinstallaties is de waterkwaliteit van de Zenne in Vlaanderen nog steeds ontoereikend. Dat is meer het geval voor het deel ten noorden van Brussel, na de passage door de stad, blijkt uit het antwoord van Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA) op een schriftelijke vraag van Gwenny De Vroe (Open VLD).

Wat de fysico-chemische toestand betreft zijn de aanwezigheid van stikstof en fosfor nog problematisch. Voor het noordelijke deel komt daar nog de te lage zuurstofconcentraties bij.

Er is geen reden om aan te nemen dat de kwaliteit van de Zenne in Brussel beter zou zijn. Want terwijl in het zuidelijke deel slechts één biologisch kwaliteitselement slecht scoort, is dat voor het noordelijke deel, na de passage door Brussel, voor de meeste criteria het geval. Er worden bovendien zowel in het zuiden als noorden nog regelmatig normoverschrijdingen vastgesteld voor specifiek verontreinigende stoffen.

Het vismeetnet registreerde in 2019 17 verschillende vissoorten, maar de internationale visindex EQR varieert over de verschillende staalnames van matig tot slecht. In Halle en Drogenbos is de EQR het best, in Anderlecht het laagst. Sinds 2012 verbetert het visbestand in het noordelijke deel, maar een verdere verbetering lijkt momenteel te stagneren en van een stabiel visbestand is nog geen sprake.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?