Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) beantwoordde vragen over de vervuiling van de Zenne vanuit het Brusselse riolennet

Schauvliege over vervuiling Zenne: 'Kunnen Vivaqua niet beboeten'

SDS
© BRUZZ
13/03/2018

De hoofdriool onder de Vilvoordelaan in Haren loopt nog altijd geregeld over, en loost dan afvalwater in de Zenne. Dat zorgt voor een merkbare terugval van de waterkwaliteit in de rivier, verderop in Vlaanderen. Het institutionele kluwen in Brussel maakt het onmogelijk om vanuit Vlaanderen druk te zetten via boetes of rechtszaken, bleek dinsdagmiddag in de commissie leefmilieu van het Vlaams parlement.

Omdat de rioolcollector in kwestie al tien jaar niet gereinigd is, slaat er steeds meer bezinksel in neer. Daardoor loopt de riool bij regenbuien over: in 2016 liep 15 procent van het rioolwater zo ongefilterd de Zenne in, in het drogere 2017 ging het nog altijd om 11,2 procent.

Volksvertegenwoordiger Bart Nevens (N-VA) vroeg dinsdagnamiddag in het Vlaams parlement aan minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) of zij boetes had uitgeschreven voor de systematische vervuiling vanuit Brussel, die hij “schuldig verzuim” noemde.

Want Schauvliege zei in 2017 al dat er een terugval te merken was van de biologische waterkwaliteit van de Zenne. Haar bevoegde Brusselse collega, Céline Fremault (CDH), beloofde dat de rioolcollector eind 2017 of ten laatste begin 2018 schoongemaakt zou worden. Maar dat is nog altijd niet gebeurd, bleek recent op vraag van BRUZZ. Minstens zes maanden langer zal om de 1 à 2 dagen afvalwater de Zenne instromen. Daardoor daalt telkens de waterkwaliteit.

'Vivaqua kunnen we niet beboeten'

“Er bestaat een contractule samenwerking tussen waterbeheerders Aquafin en de Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer (BMWB)”, zegt Schauvliege dinsdag. “Op het laatste overleg met de BMWB in december 2017 hebben we dit probleem dan ook aangekaart. Alleen: de collector is in beheer van Vivaqua. Daar hebben we geen contract mee en kunnen we dus geen boetes heffen. De BMWB beloofde wel een vergadering over deze problematiek, maar daarover hebben we nog niets vernomen.”

Maar een oplossing is in de maak, zei Schauvliege. Met 10 miljoen aan Europees geld wordt er een bufferbekken aangelegd, wat het aantal overstortmomenten sterk zal doen dalen. “En Brussel gaat de collector ook schoonmaken. Vanwege de procedure voor openbare aanbestedingen duurt dat alleen helaas langer dan gedacht.”

Nevens was het daar niet mee eens: “Het Brussels Gewest heeft tien jaar nagelaten een hoofdriool te onderhouden, wetende dat de impact voor rekening van Vlaanderen is. Goed nieuws zou zijn dat u hard zou optreden en dat de Milieuinspectie proces-verbaal opmaakt. Dat bufferbekken zal immers nog jaren op zich laten wachten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Politiek, Céline Fremault, Joke Schauvliege, Zenne, riool, rioolcollector, Nieuw Maalbeek, Maalbeekvallei, Bart Nevens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni