Laatste actiedag Filter Café Filtré dit schooljaar

© EDB/BRUZZ
| Filter Café Filtré organiseert al heel het schooljaar acties.
Updated: 24-05-2019 - 07:12

Filter Café Filtré organiseert vrijdag zijn 9de en voorlopig laatste actiedag voor betere luchtkwaliteit dit schooljaar. In totaal vinden zo'n 60 acties plaats op verschillende plaatsen en scholen in het gewest.

Zo worden de witte t-shirts die aan verschillende scholen al enkele weken buiten hangen, overhandigd aan verschillende politici. Op de t-shirts zijn stukken met tape afgeplakt. De tape zal van de t-shirts worden gehaald om zo het verschil tussen de aan de uitlaatgassen blootgestelde oppervlakte en de door tape bescherme zones te laten zien.

Ook burgercollectief 1030/0, dat in Schaarbeek ijvert voor minder verkeersdoden, doet mee aan de actiedag. Het collectief roept iedereen op om tomaten of papieren rode bekers te plaatsen op de witte lijnen die het fietspad scheiden van de autoweg. Filmpjes en foto's van het lot van bekers en tomaten na de passage van auto’s moeten daarna het gebrek aan veilige fietsinfrastructuur aanklagen.

Een andere actie die mogelijk veel bekijks zal trekken, is de oversteekactie van Clean Air Keizer Karel/Charles-Quint. Ze willen de aandacht vestigen op de tijd die een voetganger nodig heeft om een straat over te steken en de ruimte die hij krijgt in vergelijking met een autobestuurder. Ouders van kinderen van het Heilig Hartcollege in Koekelberg zullen samen met hun kinderen rondjes lopen vanaf de hoek van de Keizer Karellaan-Landsroemlaan tot aan de hoek Keizer Karellaan-Pantheonlaan, de Pantheonlaan oversteken en de ingang van de Leopold II-tunnel voorbij lopen om daarna terug te keren tot de hoek Keizer Karellaan-Nationale Glorielaan.

Zomerstop

“De doelstelling was om de verkiezingen te halen met onze acties en dat is gelukt”, aldus woordvoerster Annekatrien Verdickt. “We zijn even toe aan een zomerstop. Of we daarna opnieuw verder gaan met de acties, moeten we nog bekijken.”

Ook buiten Brussel vinden verschillende acties plaats, ongeveer 80.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?