Filter Café fietst en danst voor schone lucht

EDB
© BRUZZ
05/05/2019

Op zondag zetten de actievoerders van Filter Café Filtré en Greenpeace alweer een opvallende actie op poten. Vanuit Antwerpen en Ottignies vertrok een fietskaravaan via onder meer de A12 richting Brussel. Aan de finish dansten de deelnemers op een choreografie van niet minder dan Wim Vandekeybus.

“Je kiest voor deze route als je van een sportieve uitdaging houdt,” klinkt het op de website van burgerbeweging Filter Café Filtré. Een terechte waarschuwing, want deelnemers van het traject Antwerpen-Brussel moesten niet minder dan 42 kilometer fietsen; vanuit Ottignies waren er dat zelfs 44.

“Het gaf een fantastisch gevoel” zegt Annekatrien Verdickt van Filter Café Filtré aan BRUZZ. “Ik schat dat we met een 200-tal deelnemers door de sleuf van Boom (zie filmpje) en door de Rupeltunnel hebben gefietst. Het voelt fantastisch dat de fiets voor één dag gewoon de plaats van de auto kon innemen.”

Nadia Verbeeck via Facebook

Aan de finish konden de deelnemers van de fietstocht nog niet meteen op hun lauweren rusten. Op het De Brouckereplein dansten ze op een choreografie van Brussels choreograaf en regisseur Wim Vandekeybus, bekend van gezelschap Ultima Vez. Die protestdans zal de komende weken via scholen verspreid worden.

"Voor de politici die vandaag aanwezig zijn, heb ik de volgende boodschap," zei Verdickt bij aankomst op het De Brouckereplein. "Jullie zijn altijd op zoek naar een draagvlak. Wel, hier is er duidelijk één."

Met de actie vraagt Filter Café Filtré opnieuw aandacht voor schone lucht, een andere mobiliteit en verkeersveilige wegen. Autosnelweg A12 werd tijdens de actie tijdelijk en gedeeltelijk afgezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Milieu , Filter Café Filtré , Annekatrien Verdickt , Wim Vandekeybus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni