De skyline van Brussel zal opnieuw iets duidelijker zichtbaar zijn (archiefbeeld).

Zoals verwacht klaart de lucht in Brussel woensdag op. Er staat net iets meer wind, waardoor de hoge concentraties aan secundair fijn stof afnemen. De voorbije drie dagen was de luchtkwaliteit ontzettend slecht.

De fijnstofkaart op de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) kleurde sinds zondag donkerrood. De gemiddelde PM10-concentratie (fijn stof met een diameter kleiner dan 10 micrometer) lag drie dagen lang hoger dan de informatiedrempel van 50 µg/m³.

Voor de eerste keer in vier jaar stond de luchtkwaliteitsindex op niveau 10, wat staat voor 'uitermate slecht'. Vooral secundair fijn stof, gevormd door reacties van stikstofoxiden (uitlaatgassen) en ammoniak (landbouw), hing in de lucht.

Meer wind

Dat secundair fijn stof kon welig tieren door de gunstige weersomstandigheden. De voorbije dagen was het namelijk zonnig en windstil. Intussen zorgt een iets sterkere noordoostenwind (16 km/u) voor een langzame verbetering van de luchtkwaliteit van noord naar zuid.

De 24-uursgemiddelden van PM10 en de kleinere PM2,5-deeltjes zakten intussen al onder de informatiedrempel. Het KMI voorspelt de komende dagen nog meer wind.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Samenleving, ircel, KMI, Fijn stof, lentesmog

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni