Luchtkwaliteit al drie dagen erbarmelijk: 'Meer hoesten en piepen'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 9 april 2019

Je hebt het misschien al gemerkt: voor de derde dag op rij is de luchtkwaliteit in Brussel heel slecht. Voor het eerst in vier jaar staat de luchtkwaliteitsindex op niveau 10, de slechtst mogelijke waarde. En dat kan verregaande gevolgen hebben voor onze gezondheid.

De afgelopen 48 uur kleurt de kaart van Brussel op de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) donkerrood. De gemiddelde PM10-concentratie (fijn stof met een diameter kleiner dan 10 micrometer) ligt in Vlaanderen en Brussel hoger dan de informatiedrempel van 50 µg/m³.

"De uitstoot van het verkeer reageert met de ammoniak die vrijkomt door het bemesten van landbouwakkers", verklaart Frans Fierens van IRCEL. 

De gevolgen voor de gezondheid laten zich onmiddelijk voelen, zeker bij mensen die al last hebben met de luchtwegen. "De luchtwegen geraken sterk geprikkeld: dat betekent meer hoesten en meer piepen", zegt Wouter Arrazola de Onate van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg.

Er bestaat ook een verhoogde kans op ernstigere astma-aanvallen. Bij mensen die al lijden aan hartaandoeningen, kan het zelfs leiden tot een uitlokking van een hartaanval.

De hoge concentraties van fijn stof beginnen stilaan wel af te nemen, verwacht wordt dat de komende uren de waarden afnemen en normaliseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?