1775 008 Klimaatdoelstellingen 5

Les Engagés verwijten Brusselse regering uitstelgedrag inzake klimaat

© Belga
30/03/2023

Oppositiepartij Les Engagés verwijt donderdag de Brusselse regering om de deadlines niet te respecteren voor het opstellen van een nieuw Plan Lucht, Klimaat, Energie, terwijl het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) in een recent rapport wijst op de noodzaak om radicaal te handelen om de planeet leefbaar te houden.

"Het Belgisch overleg trappelt ter plaatse, waardoor de rol van de Gewesten cruciaal is. In die context wacht Les Engagés met ongeduld op het nieuwe Brusselse Wetboek voor Lucht, Klimaat en Energiebeheersing (BWLKE), dat deze week definitief zou worden goedgekeurd", aldus de Brusselse voorzitter van Les Engagés, Christophe De Beukelaer.

Het plan moest volgens de partij reeds in 2021 aangenomen zijn, maar de deadline werd verschoven naar 30 maart. Het kabinet van minister van Klimaat Alain Maron (Ecolo) wijst erop dat de gebeurtenissen van de voorbije weken geleid hebben tot een vertraging van enkele weken, maar ook niet meer.

Voor Les Engagés is het BWLKE in voorbereiding, dat enkele weken geleden aan het openbaar onderzoek is voorgelegd, onvoldoende om koolstofneutraliteit te bereiken. Het hergebruikt enkel eerder vastgelegde maatregelen (Klimaatverordening, LEZ, Renolution, Waterbeheerplannen, natuur, Good Food, enz.) zonder ze te coördineren. De ontwikkeling van een methodisch kader voor het terugdringen van indirecte emissies werd verwacht voor 1 januari 2023, maar is er nog niet.

Bovendien ontbreken een aantal essentiële zaken in het plan, zoals de hervorming van het Energieprestatiecertificaat. En heeft de regering-Vervoort recent toestemming gegeven voor de uitrol van 5G zonder enige verplichting tot 'digitale soberheid', luidt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu , klimaatplan , Les Engagés , Christophe De Beukelaer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni