| Christophe De Beukelaer, kersvers voorzitter van Les Engagés in Brussel.

Les Engagés: institutionele opkuis en Brussel hoofdstad van de Artificiële Intelligentie

SVG
© BRUZZ
30/01/2023

Les Engagés wil het komende anderhalf jaar met een sterke ploeg en vijf concrete punten het verschil maken. De partij pleit voor een grondige opkuis van ‘het Brussels Kafarnaüm’. Les Engagés hekelt de talloze beleidsniveaus, maar vindt tegelijk dat de lokale besturen meer dan nodig zijn.

Les Engagés vecht voor haar overleven in Brussel. Als de partij onder de vijf procent zakt bij de volgende verkiezingen zal ze niet in het Brussels parlement vertegenwoordigd zijn. De partij is de overgang van CDH naar Les Engagés ook niet zonder kleurscheren doorgekomen. Regionale en lokale mandatarissen trokken de deur achter zich toe.

Maar de partij wil tonen dat ze wel degelijk nog meetelt in de Brusselse politiek, met vier burgemeesters, en vijf parlementsleden, en dat ze klaar is om met een sterke ploeg en onder leiding van ondernemer Yvan Verougstraete (nationaal vicevoorzitter), Christophe De Beukelaer (Brussels voorzitter) en Gladys Kazadi (Brussels ondervoorzitter) naar de verkiezingen van 2024 te trekken.

Belangrijk punt voor Les Engagés is een institutionele opkuis van het Brussels Gewest met de vele bevoegdheidsniveaus en overheidsvzw’s waar een kat haar jongen niet in terug vindt. Fuseren is de boodschap. Van Vivaqua en Hydria, over CIBG en Connect It, tot de huisvestingsadministratie en de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij.

Informeel wordt daar ook de fusie van Cocof, Brussels Hoofstedelijk Gewest en de GGC aan toegevoegd. “Alle eer aan zij die in 1989 het Brussels Gewest hebben uitgetekend, maar deze ‘loodgieterij’ is vandaag niet langer verdedigbaar,” zegt burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe Benoît Cerexhe.

Dat wil dan weer niet zeggen dat de lokale besturen op de schop gaan. Voor Les Engagés zitten de weeffouten op het regionale niveau, en zijn het juist de lokale besturen die voor stabiliteit en ‘proximiteit’ zorgen. “Kijk maar naar het beheer van de pandemie: de gemeenten stonden in de eerste lijn, het gewest liet het afweten.”

Meditatielessen in de kleuterklas

Verder wijst de partij naar de dramatische overheidsfinanciën (“van 3 miljard naar 10 miljard schuld” in één legislatuur). “Hier is een reddingsplan voor nodig, samen met academici en de sociale partners,” zegt Christophe De Beukelaer. Kleinere kabinetten, een hervorming van de administratie, zerobudgetting en een versterking van het socio-economisch beleid door te investeren in vorming en begeleiding van werkzoekenden.

Om Brussel een nieuwe economische identiteit te geven wil Les Engagés van Brussel de hoofdstad maken van de Artificiële Intelligentie, maar dan wel één met een ethische basis. Verder moet er ingezet worden op welzijn en gezondheid, met preventie en meditatie dat al van jongs af aan in de klassen moet worden aangeleerd.

Op vlak van klimaat moet alles op alles worden gezet om de renovatie van de Brusselse woningen te versnellen. Nu wordt maar 1 procent van de woningen per jaar geïsoleerd, dat moet snel naar 3 procent gaan, zegt De Beukelaer. “Dat kan door leningen toe te kennen aan 0 procent rente, die pas moeten worden terugbetaald bij de verkoop van de woning.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Les Engagés, Christophe De Beukelaer, Yvan Verougstraete, Gladys Kazadi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni