sluikstorting BRUZZ ACTUA 1660

Lockdown zorgt voor fors meer sluikstorten: 'Dagelijks 7 ton in Brussel-Stad'

KVDP
© BRUZZ
05/05/2020

In de maanden maart en april van dit jaar heeft de dienst Openbare Netheid van Brussel-Stad 3.892 meldingen van sluikstorten ontvangen via Fix My Street. Dat is bijna de helft van het aantal meldingen voor heel het jaar 2019. "Elke dag wordt er 7 ton grofvuil opgehaald op het grondgebied van de Stad Brussel.”

Brusselaars gebruiken de Fix My Street-app steeds meer. In 2017 vertegenwoordigden de meldingen via de app slechts 3,2 procent van alle meldingen aan de dienst Openbare Netheid. Het ging toen om 593 van de 18.161 meldingen. In 2019 steeg dat aandeel naar 47,6 procent. Dat jaar werden 9.042 van de 18.995 geregistreerde meldingen gedaan via Fix My Street, waarvan 8.069 voor sluikstorten.

Hoewel de sociale en economische activiteit sinds de lockdown is afgenomen, is het aantal meldingen van sluikstorten in maart en april dit jaar fors toegenomen. "“Tijdens deze lockdownperiode ligt het aantal meldingen voor gevallen van sluikstorten op de wegen van Stad Brussel hoger dan het gemiddelde voor 2019", aldus schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab (Ecolo).

11 nieuwe camera's

In maart ging het om 2.092 meldingen en in april telde de netheidsdienst 1.800 meldingen van sluikstorten, samen goed voor bijna de helft van het aantal meldingen in heel 2019. "Elke dag wordt er 7 ton grofvuil opgehaald op het grondgebied van de Stad Brussel”, zegt Jellab.

Wie betrapt wordt op sluikstorten, betaalt 500 euro per kubieke meter of 1000 euro per kubieke meter als het om chemisch afval of bouwafval gaat. Als het sluikstorten plaatsvindt in een groene ruimte kunnen die bedragen verdubbeld worden. Om daders op te sporen telt de Stad negen verplaatsbare camera's. In oktober komen daar elf nieuwe camera's bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Milieu, Fix My Street, Sluikstort, Zoubida Jellab

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni