Meeste EU-wagens leggen traject Brussel-Straatsburg af zonder passagier

© PhotoNews
| Het Europees Parlement in Brussel.

Een groot deel van de zowat 120 wagens die voor de maandelijkse plenaire zitting van het Europees Parlement van Brussel naar Straatsburg worden gereden, legt dat traject zonder inzittende af. Dat heeft een woordvoerster van het parlement bevestigd aan het Duitse nieuwsagentschap dpa.

De leden van het Europees Parlement verhuizen elke maand van Brussel naar Straatsburg voor de plenaire vergaderingen van hun assemblee. Ook de chauffeurdienst van het parlement maakt dan die verplaatsing van 450 kilometer. De ongeveer 120 wagens worden naar Straatsburg gereden, zodat de verkozenen ginder van de luchthaven of het station naar het parlement gebracht kunnen worden.

Maar de meeste van die 120 wagens blijven, met uitzondering van de chauffeur, volledig leeg tijdens dat traject. Want slechts enkele van de 751 Europese parlementsleden maken van de mogelijkheid gebruik om mee naar Straatsburg te reizen. Zo zijn voor de zitting van november, nauwelijks 25 verkozenen meegereden. Ook tijdens de andere maanden ligt dat aantal eerder laag.

Groene vloot

De woordvoerster van het Europees Parlement verdedigt die werkwijze echter. Ze zegt dat het "in het belang van goed financieel beheer" niet raadzaam is om wagens in Straatsburg te stationeren. Ze beklemtoont ook dat het meestal om elektrische of hybride wagens gaat.

De maandelijks volksverhuizingen tussen Brussel en Straatsburg lokt al lange tijd kritiek uit, omdat die operatie als duur en weinig milieuvriendelijk wordt beschouwd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?