© BX1 | Op het terrein tussen het bos en de Ring zijn sporen van motorcross te zien.

Motorcross in het Laarbeekbos: ‘Ze ontsnappen steeds weer’

EC
© BRUZZ
19/11/2023

Op een groene strook naast het Laarbeekbos komen motorrijders tot drie keer per week samen racen en soms hun olie vervangen. Een oud zeer voor de gemeente Jette, maar sinds twee jaar rijden de racers vaker dwars door het bos. Dat is beschermd natuurgebied. “Wij kunnen hen moeilijk bereiken,” geeft de politie toe.

De motorraces vinden al sinds 2005 regelmatig plaats op een terrein dat eigenlijk in Wemmel in Vlaanderen ligt, net ten noorden van het bos. Dat zei minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) deze maand in het parlement, op een vraag van parlementslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR). De races zouden vooral tijdens de weekends en in schoolvakanties plaatsvinden en gemiddeld ongeveer drie keer per week, zei Maron.

Het gaat om een groene strook die via de Schapenweg in Jette te bereiken is. Daar zijn geen buren en het plaatselijke wijkcomité heeft de kwestie ook nog niet besproken, meldt een lid aan onze redactie. Alleen is het raceterrein de laatste jaren uitgebreid: sinds 2020 wordt er ook gecrost op een veld aan de westkant van het bos, opnieuw in Vlaanderen, en sinds eind 2021 ook door het bos zelf. “Het gaat om jonge motorrijders uit naburige gemeentes, die door de vegetatie rijden,” aldus Maron in het parlement. (Lees verder onder de kaart)

Laarbeekbos_luchtfoto
© Google Maps | Het Laarbeekbos op de kaart: op een strook tussen het bos en de ringweg, in de gemeente Wemmel, vinden regelmatig motorraces plaats.

Het Laarbeekbos is beschermd natuurgebied van Natura 2000, maar volgens Gaëtan Van Goidsenhoven kunnen de boswachters weinig doen. “Ze melden verbale agressie door deze jongeren, gevallen van motorrijders die hun olie verversen in het bos en andere overlast,” zei hij in het parlement. “Ze staan machteloos en kunnen zich niet verdedigen.” Leefmilieu Brussel meldt bij BX1 dat de motorrijders de planten en bodem schaden, waardoor ook vervuild grondwater in het bos kan lopen.

"Het bos blijft moeilijk te bereiken. Onze verkeersdienst kan er zelf niet met de motor of wagen in"

François Ganseman, politiezone Brussel-West

De politiezone Brussel-West, die bevoegd is voor de gemeente Jette, erkent het probleem. “Wanneer wij een oproep krijgen, gaan wij hoe dan ook ter plaatse, maar het bos blijft moeilijk te bereiken,” zegt woordvoerder François Ganseman. “Onze verkeersdienst kan zelf niet met de motor of wagen in het bos. Bovendien ligt het gebied voor een deel in de politiezone van Asse en Wemmel. Dan is coördineren soms moeilijk.”

Geen maatregelen

Dit hele jaar is nog geen enkele pv opgesteld voor motorraces in het bos, meldt de politie. Leefmilieu Brussel weet wel dat er motorrijders in het bos rijden, en in het aanpalende deel van het Koning Boudewijnpark en het Dielegembos. Dat zei minister Maron in het parlement. Op dit moment zijn er geen extra maatregelen voorzien. “Het grootste probleem is dat het bos en de aangrenzende terreinen grenzen aan de ringweg, die motorrijders kunnen gebruiken om snel op die plekken te komen en te ontsnappen als de politie arriveert,” zei de minister.

Burgemeester Claire Vandevivere (LB-Les Engagés) van Jette kent het probleem, zegt ze aan BX1, maar heeft geen oplossing. “Wij dachten aan een speelbos voor kinderen op het terrein,” zegt ze, “maar voor hen (de gemeente Wemmel, red.) is dat de overkant van de ring. We hebben dus geen actief antwoord gekregen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie