| Dit kleine zoogdier komt in bijna elke groene ruimte van het Brussels Gewest voor.

Beestig Brussel

Na de regen, komt de mol

Anke Dirix
© BRUZZ
11/04/2023

Na de droogste februari sinds 1986, trakteerde maart ons op liefst 24 regendagen. In totaal viel er afgelopen maand 126 liter water per vierkante meter in Ukkel: meer dan het dubbele van wat we normaal kunnen verwachten in de eerste lentemaand. Samen met het grondwater, ging ook het aantal molshopen in de stad omhoog.

“Mollen gaan altijd op zoek naar de grondlaag waarin het meeste leven zit”, zegt Mathias Engelbeen van Leefmilieu Brussel. “Als het grondwater stijgt, komen regenwormen en andere insecten meer naar de oppervlakte en zie je dus ook meer molshopen verschijnen.”

Onder de grond gaat een heel netwerk aan mollengangen verscholen, dat uit twee soorten tunnels is opgebouwd. In de oppervlaktegangen jagen mollen op regenwormen, aardwormen en engerlingen. Tijdens de paartijd, die nu aan de gang is, worden deze gangen ook gebruikt door mannetjes die op zoek gaan naar een vrouwtje. De diepere tunnels gaan tot een meter diep en spreiden zich over een lengte tot 230 meter.

“Mollen zijn heel territoriale dieren, maar eens hun territorium is afgebakend, stoppen ze met graven."

Mathias Engelbeen, Leefmilieu Brussel

De aarde uit al deze tunnels brengen mollen naar boven, met molshopen tot gevolg. Wist je trouwens dat je aan de afstand tussen de hopen kunt zien hoe diep de gang zich onder het aardoppervlak bevindt? Hoe groter de tussenafstand, hoe dieper de gang in de grond zit.

Die gangen graven mollen dus om op zoek te gaan naar eten en een partner, maar ook om hun territorium af te bakenen. “Mollen zijn heel territoriale dieren, maar eens hun territorium is afgebakend, stoppen ze met graven”, zegt Engelbeen. Wie het aantal molshopen in de tuin liefst zo veel mogelijk beperkt, blijft dus beter ver weg van harde bestrijdingsmiddelen, en laat de mol gewoon z’n ding doen. “Als je een mol uit je tuin wegneemt, is de kans groot dat je net meer graafwerken zult aantreffen. Dan komt er gewoon een nieuwe bewoner z’n territorium afbakenen.”

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni