Natuurpunt ziet te veel zwerfvuil in de Zenne

© Haven van Brussel
| De Brusselse schoonmaakboot heeft zijn handen vol (archiefbeeld).

In de Zenne wordt heel wat afval gedumpt, zo stelde Natuurpunt vast tijdens een milieuboottocht op het kanaal tussen Vilvoorde en Brussel. De milieuvereniging maakt zich zorgen over de kwaliteit van het water. "De gevolgen van een dergelijke vervuiling kunnen nefast zijn."

Natuurpunt trekt maandag in de krant Het Nieuwsblad aan de alarmbel. Zwerfvuil is niet alleen een probleem langs de weg. Ook in de Zenne wordt heel wat afval gedumpt, stelt de vereniging vast na een milieuboottocht op het kanaal tussen Vilvoorde en Brussel.

Een week lang konden natuurliefhebbers inschepen op de Milieuboot, die de opvarenden naar de interessantste plekjes langs het kanaal bracht. In een labo aan boord kon je ook de waterkwaliteit nagaan. Een delegatie van Natuurpunt Mavist (Machelen-Vilvoorde-Steenokkerzeel) voer mee.

'Veel werk'

"Tussen al het drijvende plastic door schepten we water op en onderzochten we de kwaliteit", zegt Daniel Poesmans van Natuurpunt Mavist. “Er is nog veel werk aan de winkel. Tijdens de boottocht viel ons pas op hoe groot het probleem is. Daarom trekken we nu aan de alarmbel."

Natuurpunt staat in overleg met de lokale overheden, om te kijken hoe het probleem aangepakt kan worden. Zo zijn er gesprekken lopende met Vivaqua. De Haven van Brussel stelde recent nog de nieuwste schoonmaakboot voor, Botia genoemd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?