Botia, de nieuwe schoonmaakboot van de Brusselse haven

© Haven van Brussel
| Botia is na Castor de tweede Brusselse schoonmaakboot.

De Haven van Brussel heeft een nieuwe schoonmaakboot aangekocht. Botia zal de 14 kilometer van het kanaal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest afvaren om al het drijvende afval van de waterweg te halen.

Botia, een aluminium schuitje van bijna 6 meter lang en ruim 2 meter breed, is de tweede schoonmaakboot van de Haven van Brussel. Haar broertje Castor werd in 2006 al aangekocht.

Botia is van Franse origine en kostte 105.000 euro, maar is al haar geld waard. In tegenstelling tot de Castor heeft de nieuwe schoonmaakboot slechts een kapitein nodig. De schoonmaakpatrouilles kunnen zo vaker de waterweg op om het kanaal aangenamer te maken.

Afvalophaling en waterreiniging

Het Franse schuitje beschikt over twee armen met een spanwijdte van meer dan 4 meter lang om het drijvende afval te verzamelen. Tegelijkertijd reinigt Botia ook het water met een olieopvangsysteem. Ze vangt het kanaalwater op en loost het proper opnieuw in de gracht.

In 2018 viste de Haven van Brussel 195 kubieke meter aan drijfafval op. Daar had niet alleen ouderdomsdeken Castor een aanzienlijk aandeel in. Sinds 2008 wordt via een afvoersysteem onder de brug van Laken ook afval opgevangen en opgeslagen uit het zicht van voorbijgangers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?