1580 vogelzangbeek

| De vogelzangbeek in Anderlecht, op de grens met Vlaanderen en Sint-Pieters-Leeuw.

Natuurvereniging tegen bouwproject aan Vogelenzang

TDN
© BRUZZ
28/04/2020

Buurtbewoners van Sint-Pieters-Leeuw en de Anderlechtse natuurvereniging Vogelzang binden samen de strijd aan tegen een grote projectontwikkelaar. Die wil in de wijk Negenmanneke, net over de Brusselse grens, dertig woningen uit de grond stampen. "We laten het laatste stukje groen niet zomaar betonneren."

Tussen de Bezemstraat, Brusselbaan en de Vogelzangbeek, net over de grens tussen Brussel en Vlaanderen, zijn plannen om een nieuwe woonwijk te ontwikkelen. Dertig woningen, een paar straten en zestig parkeerplaatsen zouden in de plaats komen van een groene vlakte van 3.500 vierkante meter. Een dertigtal bomen moet daarvoor sneuvelen.

Overstromingsgevoelig gebied

Maar een bonte verzameling van buurtbewoners en Anderlechtse natuurliefhebbers verzet zich. "De wijk Negenmanneke is een sterk verstedelijkt gebied. De luchtkwaliteit laat er te wensen over en de luchtvervuiling is ongeveer te vergelijken met deze op de Brusselse Ring", zegt Bernadette Stallaert van natuurvereniging Vogelzang.

Bovendien staat het verkavelingsgebied ingekleurd als overstromingsgevoelig. Bij sterke regenval staan de kelders regelmatig onder water. De gemeente Sint-Pieters-Leeuw breekt verderop een oude loods af om de Vogelzangbeek meer zuurstof te geven. "Dat is weinig zinvol wanneer de oeverzone van de beek stroomopwaarts verder gebetonneerd wordt."

Cynisch verkoopsargument

De plannen, die in openbaar onderzoek zijn gegaan, betekenen een zoveelste kaakslag voor natuurvereniging Vogelzang, die voortdurend moet opboksen tegen de hoge druk van een toenemende verstedelijking langs beide kanten van de gewestgrens.

Ook het cynisme van de projectontwikkelaar, stoot de buurtverenigingen tegen de borst. "Want die gebruikt het uitzicht op het natuurgebied handig als extra verkoopsargument, maar intussen betonneren ze het laatste stukje groen van de huidige bewoners betonneren. Zo'n verkoopspraat doet toch de wenkbrauwen fronsen", aldus Stallaert.

20200428_IMMOPROJECT_VOGELENZANG_NEGENMANNEKE

| Het gebied ligt net over de gewestgrens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Milieu , ccn vogelzang cbn , Vogelzangbeek , Nathalie De Vits

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni