Net Brussel laat afval verwerken op site zonder vergunning: 'geurhinder is enorm'

An Missotten, Kevin Van den Panhuyzen, Rojin Ferho
© BRUZZ
23/02/2023

Sinds begin dit jaar doet Net Brussel een beroep op privébedrijven voor de verwerking van het Brusselse restafval. Een deel daarvan wordt verwerkt door een Harens bedrijf dat daar niet de nodige vergunningen voor heeft, en voor overlast zorgt. Bovendien blijkt dat het afvalverwerkingsbedrijf in kwestie al jaren klachten over milieu-inbreuken verzamelt en de eigenaar vijandig reageert. Wat is er aan de hand?

“Net Brussel dumpt hier sinds januari afval en dat is voor ons de druppel. Er wordt gigantisch veel afval opgeslagen en vermalen. Daar komen honderden meeuwen op af. De geurhinder is enorm. Als je een kwartier buiten staat zit je met een zure braakselgeur in je neus. Dat is niet aangenaam voor de vele feestvierders die naar Buda BXL komen.” Aan het woord is Philippe Vercauteren, de uitbater van Buda BXL. Die evenementenlocatie aan de Vaartdijk moet de culturele hotspot zijn van het Harense gedeelte van de kanaalzone, maar de buren maken dat moeilijk.

Naast Buda BXL is AA Container gevestigd, een bedrijf dat sinds 2008 een vergunning heeft voor de opslag en verwerking van bouwafval. Sinds begin dit jaar rijden er dagelijks ook vuilniswagens van Net Brussel naartoe, om er ongesorteerd restafval te lozen. En dat terwijl AA Container geen vergunning heeft voor de opslag of verwerking van restafval, bevestigt Leefmilieu Brussel.

“Wij zijn hiervan op de hoogte gebracht via een klacht en zijn dit dan beginnen te onderzoeken. Vervolgens hebben we Net Brussel op de hoogte gebracht,” zegt Inge Van Engeland, departementshoofd bij de afdeling milieuvergunningen van Leefmilieu Brussel. “Het opslaan of verwerken van restafval is er niet toegelaten. Het bedrijf wijkt hiermee volledig af van de vergunning voor het sorteren van bouw- en sloopafval.”

Lachgas

De reden waarom het restafval toch terechtkomt op de site aan de Vaartdijk heeft volgens Leefmilieu en Net Brussel te maken met de explosieve problematiek van lachgasflessen. Consumenten gebruiken lachgas steeds meer als drug en de flessen met het explosieve gas komen steeds vaker terecht in de witte afvalzak. Als de lachgasflessen in de verbrandingsovens belanden, bestaat de kans dat de ovens zware schade oplopen, met grote capaciteitsproblemen als gevolg.

“Sinds begin dit jaar zitten we in een situatie waarin we potentieel niet voldoende verwerkingscapaciteit meer hebben. We hebben daarom in allerijl een beroep moeten doen op externe operatoren voor de verwerking van restafval. Vuilniswagens die ophaalrondes doen met een hoog risico op de aanwezigheid van lachgasflessen sturen we naar twee andere sites. Eén daarvan ligt aan de Vaartdijk, waar we dagelijks honderd ton afval naartoe sturen,” legt Jérémy Hellemans van Net Brussel uit.

Dat het restafval naar de Vaartdijk gebracht wordt op de Harense oever van het kanaal wist Net Brussel. Dat het bedrijf op dat adres geen vergunning heeft voor de verwerking van restafval wist Net Brussel naar eigen zeggen niet. Daarvoor verwijst het naar een onderaannemer. “Wij hebben geen enkele commerciële band met AA Container. Wij hebben wel een contract met een operator die vergund is door Leefmilieu Brussel, en waarschijnlijk heeft die operator wel een band met AA Container,” verklaart Hellemans. “Maar dit hebben we allemaal in urgentie opgezet. Het alternatief is het afval niet meer ophalen.”

Bedrijf met een verleden

Officieel werd Net Brussel vorige week op de hoogte gebracht van de illegale situatie door Leefmilieu Brussel. Net Brussel kreeg toen te horen dat er een klacht is naar aanleiding van de verwerking van het restafval, maar opmerkelijk is dat AA Container een bedrijf is dat helemaal geen onbekende is voor Leefmilieu Brussel. Brussel Deze Week, de voorloper van BRUZZ, schreef in 2012 al over milieu-inbreuken door de onderneming aan de Vaartdijk.

02def642-afvaldumping.png

| Het bedrijf aan de Vaartdijk 100 is niet vergund voor de verwerking van restafval, al gebeurt het toch.

Die inbreuken kaderden binnen de basisactiviteiten van AA Container, het verwerken van bouw- en sloopafval. “Tussen 2008 en 2023 hebben we al twaalf klachten ontvangen, hebben we tien ingebrekestellingen en vijf pv’s verstuurd, naast nog een administratieve boete,” zegt Inge Van Engeland van Leefmilieu Brussel. “De klachten gaan vooral over hinder: geluidshinder, stof, maar ook hinder aan het oppervlaktewater, want de Zenne loopt vlakbij. Het gaat in het algemeen over het niet naleven van de milieuvergunning.”

De uitbater van Buda BXL vindt het dan ook vreemd dat de gewestelijke autoriteiten niet strenger optreden tegen het aangrenzende afvalverwerkingsbedrijf, door bijvoorbeeld de milieuvergunning in te trekken. “De klachten zijn verspreid over dertien jaar en de onderneming kende ook wel momenten van verbetering,” klinkt het antwoord van Leefmilieu Brussel daarop. Volgens de gewestelijke milieuadministratie is AA Container naar aanleiding van de laatste klacht wel gestopt met het opbreken van restafval, en wordt er momenteel alleen nog restafval naartoe gebracht dat vervolgens naar een andere site wordt gebracht voor de verwerking.

“De pv’s komen terecht bij het parket, dat hierover nog geen standpunt heeft ingenomen,” aldus Van Engeland. BRUZZ nam contact op met het parket van Brussel, maar dat wil niet reageren op onze vragen. “Daarnaast heeft de onderneming in kwestie een verlenging van de milieuvergunning aangevraagd,” zegt Van Engeland nog. “Die aanvraag moeten wij dit jaar behandelen en de pv’s die we hebben opgesteld zullen we voor onze beslissing in overweging nemen. Wij kunnen vergunningen intrekken, maar binnen een aantal maanden zullen wij een beslissing moeten nemen en het intrekken van een vergunning zal niet sneller verlopen. Het is moeilijk om definitieve stappen te zetten zolang er nog andere procedures lopen.”

Overigens werden ruim tien jaar geleden niet alleen milieu-inbreuken vastgesteld bij AA Container, maar ook bij een gelijkaardig afvalverwerkingsbedrijf daarnaast. Het ging toen om Aramis Container, dat het perceel naast dat van AA Container bezet. De milieuvergunning van Aramis Container werd wel ingetrokken, maar of diens activiteiten ook gestopt zijn, kan niemand ons verzekeren. AA Container en Aramis Container zijn namelijk bedrijven van twee broers, en de twee sites grenzen aan elkaar. Waar AA Container eindigt en Aramis Container begint, is ook wanneer BRUZZ ter plaatse ging onduidelijk.

'Voortbestaan bedreigd'

Intussen blijft de overlast in de buurt duren en overweegt Buda BXL zelfs om de deuren te sluiten. “Dat Net Brussel hier restafval dumpt, is voor ons de druppel. Dit bedreigt ons voortbestaan. Welke artiest of bezoeker wil nu naar zo’n plek komen?”, vraagt uitbater Philippe Vercauteren zich af. “Als Leefmilieu Brussel dit laat doorgaan stoppen we ermee.”

Naast Buda BXL klaagt ook de nabijgelegen leverancier van kunstplanten Vranckx over de overlast. “Transporteurs willen niet meer naar ons bedrijf komen,” zegt Vincent Convent van Vranckx. “Ze zeggen dat ze niet meer willen komen omdat de dijk hier te gevaarlijk is. Er is overal afval, er zijn putten in de grond, allemaal schade die die bedrijven hebben aangericht.”

"Ons kabinet is er zeker van dat Net Brussel en Leefmilieu Brussel met elkaar overleggen en samenwerken om meer adequate oplossingen te vinden"

Alain Maron (Ecolo), minister van Leefmilieu, bevoegd voor Net Brussel en Leefmilieu Brussel

20230208 1831 Maron

Daarnaast klagen zowel Vranckx als Buda BXL over het agressieve gedrag van de twee broers achter AA Container en Aramis Container. “Ik heb de mensen van die containerbedrijven al proberen benaderen,” aldus Convent nog, “maar ze zeiden dat ik moest maken dat ik daar weg ben of ze zouden op mij kloppen.” Toen onze reporter en cameraman donderdagvoormiddag op de Vaartdijk stonden, werden ook zij geïntimideerd en bedreigd.

Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo), zowel bevoegd voor Net Brussel als Leefmilieu Brussel, geeft slechts een korte reactie. “Ons kabinet is er zeker van dat Net Brussel en Leefmilieu Brussel met elkaar overleggen en samenwerken om meer adequate oplossingen te vinden voor de problemen die deze situatie veroorzaakt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Leefmilieu Brussel, Net Brussel, Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni