Skyline Brussel, gezien vanaf de site van Thurn & Taxis, met Conscience-gebouw, Up-toren, Leefmilieu Brussel en Gare Maritime

| Skyline Brussel, gezien vanaf de site van Thurn & Taxis, met Conscience-gebouw, Up-toren, Leefmilieu Brussel en Gare Maritime.

Nieuw collectief wil daadkrachtiger klimaatbeleid van Gewest

© Belga
16/06/2023

Vzw We Are Nature.Brussels heeft vrijdag de Brusselse regering aangepord een daadkrachtiger klimaatbeleid te voeren. De beweging eist een moratorium op de vernietiging van natuurgebied in Brussel. Gebeurt dat niet, dan volgen gerechtelijke stappen tegen het Gewest.

Het Brusselse Tuiniersforum Des Jardiniers had vorig jaar al een manifest opgesteld om te vragen een moratorium uit te vaardigen op de vernietiging van natuurgebied en de kap van bomen ten gunste van nieuwe bouwprojecten. Dat manifest en bijhorende petities werden ondertekend door 27 burgergroeperingen en 40.000 burgers, luidt het. Het forum zegt ook ontvangen te zijn geweest op verschillende kabinetten van Brusselse ministers, waaronder het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS). Daar zouden constructieve gesprekken gevoerd zijn.

"Na een jaar hebben we geen enkel antwoord gekregen. Met het nieuwe collectief We Are Nature.Brussels vragen we daarom opnieuw om een moratorium uit te vaardigen om de Brusselse natuurlijke gebieden te beschermen", zegt Bernadette Stallaert van het Tuiniersforum Des Jardiniers en vzw We Are Nature. "Er moet dringend geanticipeerd worden op de verandering van het klimaat in Brussel. Als de regering onze eis niet inwilligt, trekken we in september naar het gerecht om op die manier onze doelen te bekomen."

Concreet zou het moratorium voor We Are Nature moeten betekenen dat de natuurlijke gebieden in Brussel, waaronder de friche Josaphat en de Donderberg, uit de categorie van bebouwbare gebieden gehaald worden en een beschermde status krijgen in het Gewestelijke Bestemmingsplan, dat bepaalt welke gebieden in het Brusselse Gewest bebouwd kunnen worden, en welke niet. "We moeten dringend ons natuurlijk kapitaal veiligstellen", benadrukt de vzw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , We Are Nature.Brussels , Aanmaning , klimaatbeleid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni