De Roek (Corvus frugilegus)

| De Roek (Corvus frugilegus.)

Beestig Brussel

Nieuw Mediapark in Schaarbeek nefast voor de roek

Maarten Goethals
© BRUZZ
14/11/2023

‘De Rouck? Dat zijn toch die opvouwbare wegenkaarten van vroeger, die geen mens deftig kon plooien?’ Een collega kijkt verrast op, wanneer het onderwerp van Beestig Brussel deze week het gelijknamige dier blijkt te zijn. Niet De Rouck, maar wel: de roek.

De vogel veroorzaakt in het algemeen wel wat verwarring, al was het maar door de opvallende gelijkenissen met een kraai. Ook zwart. Ook gevederd. Ook met een krassend geluid. En bijna even groot. Het kenmerkende verschil toont zich vooral in de stevige, lange bek. Alleen is die van een roek lichter qua kleur, en kaler aan de wortel.

En een roek heeft van alle kraaiachtigen ook de meest punk-achtige kop, dat komt door de opwaartse kruin.

"Net omdat experts de aanwezigheid ervan ‘spectaculair nieuws’ vinden, is het ergens wrang dat door de bouw van het Mediapark bomen moeten verdwijnen waar de roek “momenteel nestelt"

In stedelijke kernen komt de Corvus frugileus niet of nauwelijks voor; de vogel prefereert hoge loofbomen, liefst populieren, grenzend aan graslanden of akkers, waar zijn voedsel maar voor het rapen ligt: insecten, strooizaad, wormen. Daarom is het des te opmerkelijk dat op verschillende fora van Brusselse natuurgebieden, zoals die van Neerpede en Vogelzang, afgelopen maanden prachtige foto’s verschenen van het beest.

De uitzendmast van de VRT, gezien vanaf het kruispunt van de Reyerslaan met de Diamantlaan, tijdens de verbouwingen in het mediapark

| De uitzendmast van de VRT, gezien vanaf het kruispunt van de Reyerslaan met de Diamantlaan, tijdens de verbouwingen in het mediapark.

Ornitholoog Simon Feys noemt de roek een ‘compleet nieuwe soort’ in Brussel, die enkele jaren geleden in bescheiden mate zijn opgang maakte. Feys spreekt over “tientallen broedkoppels, zeker geen honderden” - allicht afkomstig uit de Denderstreek en de Vlaamse Ardennen.

Net omdat experts de aanwezigheid ervan ‘spectaculair nieuws’ vinden, is het ergens wrang dat door de bouw van het Mediapark, het toekomstige stadspark in Schaarbeek waar ook de nieuwe redacties van de VRT en RTBF komen, bomen moeten verdwijnen waar de roek “momenteel nestelt”, aldus een rapport van perspective.brussels uit maart. De aanwezige kolonie loopt daardoor “het risico verlaten te worden”.

Dus moet de roek met De Rouck op zoek naar nieuw territorium.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Milieu , roek , vogel , Corvus frugilegus , kraai

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni