Nieuwe website zegt of uw wagen de LEZ nog binnen mag

© PhotoNews
| Het Brussels gewest is een lage-emissiezone (LEZ)

Vanaf 1 januari verstrengen de toegangscriteria voor de Lage Emissiezone (LEZ) in het hele gewest. Voertuigen met EURO-norm 3 mogen Brussel niet meer binnen. Voor wie twijfelt of zijn wagen binnen die norm valt, is er nu een nieuwe, eenvoudige website.

Het systeem is bijzonder simpel: u hoeft enkel uw nummerplaat in te geven en krijgt meteen te zien of uw auto vanaf januari nog is toegelaten in Brussel. Is dat niet zo, dan stelt de website u meteen voor wat de alternatieven zijn, zoals de aankoop van een dagpasje of een afwijkingsaanvraag.

De website geeft ook informatie over mogelijke premies voor wie een nieuw voertuig moet kopen. Alle informatie staat op www.lez.brussels.

Het gaat om een bewustmakingsactie van Brussel Leefmilieu, om de verstrenging van de LEZ beter te communiceren. De voorbije weken kwam er nog kritiek omdat de lage emissiezone niet goed is aangeduid langs de kant van de weg.

Langzaam

De verstrenging van de toegangscriteria wordt wel langzaam ingevoerd. De eerste drie maanden komen er nog geen boetes, maar enkel waarschuwingsbrieven. Vanaf 1 april 2020 geldt een boete van 350 euro voor wie Brussel in rijdt met een verboden voertuig.

Brussel Leefmilieu laat wel weten dat het mogelijk wordt om de dagpasjes retrospectief aan te vragen. Als iemand Brussel toch is binnen gereden met een vervuilende wagen, kan die persoon nog tot middernacht de volgende dag zijn wagen registreren om een boete te vermijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?