Nog ruim 400.000 ton asbest in Brusselse bouwwerken

Filip De Rycke
© BRUZZ
07/11/2018

Uit een recente inventarisatie in opdracht van het Brussels Gewest blijkt dat er nog ruim 400.000 ton asbest zit in Brusselse gebouwen en andere bouwwerken. Dat zei Brussels minister van Leefmilieu Celine Fremault (CDH) dinsdag in de parlementaire commissie Leefmilieu en Energie, op een mondelinge vraag van parlementslid Jef Van Damme (SP.A).

Met de studie beschikt ons gewest eindelijk over cijfers. Want, moest de minister toegeven, ons gewest heeft geen asbestkadaster. Binnen het gewest publiceren momenteel alleen Etterbeek en Elsene een lijst met gemeentegebouwen die asbest bevatten.

De cijfers die minister Fremault in de commissie aanhaalde zijn daarom gebaseerd op een representatieve steekproef. Het zijn dus géén exacte cijfers.

Twee soorten asbest

De hoeveelheden asbest in Brussel zijn onder te verdelen in twee grote groepen: hechtgebonden en 'niet-hechtgebonden asbest'. Bij de eerste groep zijn de asbestvezels sterk verankerd aan het bindmiddel. Denken we maar aan de cementplaten, beter bekend als Eternit-platen. Deze vorm van asbest geeft weinig vezels af, tenzij het materiaal is beschadigd. Dit type van asbesttoepassing zou dus minder risico inhouden.

Bij het 'niet-hechtgebonden asbest' zijn de asbestvezels nauwelijks verankerd aan het bindmiddel. Denken we maar aan de isolatie rond grote verwarmingsinstallaties. Deze vezels houden een groter gezondheidsrisico in, omdat ze sneller vrij kunnen komen.

Persconferentie van minister voor Huisvesting, Levenskwaliteit, Leefmilieu en Energie Céline Fremault over de start van de lage emissiezone in Brussel op 1 januari 2018

| Celine Fremault (CDH), Brussels minister van Leefmilieu en Energie. "Paradoxaal genoeg verhoogt een versnelde asbestverwijdering het risico op blootstelling."

Van het hechtgebonden asbest zou volgens de studie nog zo’n 298.059 ton "in omloop” zijn. Van het niet-hechtgebonden toch nog 108.851 ton.

Snel verwijderen of niet

Vraag is nu, wat te doen met het asbest. In de conclusies van een gelijkaardig onderzoek in Vlaanderen stellen de onderzoekers voor om over te gaan tot een relatief snelle verwijdering tegen 2034 of 2040.

De Brusselse studie pleit voor een snelle correcte inventarisatie van het asbest en in een latere fase een geleidelijke verwijdering. De baten van een snelle verwijdering zouden volgens de studie niet opwegen tegen de kosten. Bovendien zou een snelle interventie de blootstelling aan asbest alleen maar verhogen, besluiten de Brusselse onderzoekers.

Volgens minister Fremault werkt Leefmilieu Brussel momenteel de aanbevelingen voor een asbestplan uit. Die moeten klaar zijn tegen eind dit jaar. Dat duurt allemaal lang, geeft de minister ook toe, maar zegt ze: “We zijn van nul moeten beginnen. Op gewestniveau hadden we niet zo iets als een asbestkadaster.” En, voegt ze er aan toe: “Gezien de omvang is deze globale aanpak noodzakelijk.” Wordt dus vervolgd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Samenleving, asbest, Céline Fremault

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni