| De Leopold II-tunnel werd afgelopen zomer volledig astbestvrij gemaakt (archiefbeeld).

België betaalt tol voor hoge import van asbest

© Belga
14/09/2018

België is een rasecht asbestland. Door de hoge import ervan in het verleden, zal ons land daar nu de tol voor betalen. Dat blijkt uit nieuwe data van VUB-onderzoekster Laura Van den Borre. Ons land moet zich volgens die gegevens opmaken voor een piek in de sterftecijfers.

Dat schrijft De Standaard vrijdag.

Cementplaten, afvoergoten, dakleien, schouwpijpen, plaasterisolatie, bloembakken: bouwmaterialen vervaardigd uit asbest zijn alomtegenwoordig in het Belgische landschap. In vaste toestand hoeft dat geen probleem te zijn, maar de losse vezels zijn een bedreiging voor ieders gezondheid.

Uit de VUB-data blijkt dat er tussen 1948 en 1998, het jaar van het nationale asbestverbod, liefst twee miljard ton in ons land geïmporteerd werd. Dat is meer dan in het verleden werd aangenomen.

De blootstelling aan asbest kan leiden tot mesothelioom, waar longvlieskanker en buikvlieskanker onder vallen. Het Asbestfonds, dat een vergoeding uitkeert voor wie lijdt aan mesothelioom, noteerde vorig jaar 228 erkende aanvragen.

Piek tegen 2024

Een einde aan de opmars van mesothelioom is voorlopig niet in zicht. Een berekening van de KU Leuven, onder leiding van professor Ben Nemery, leert nu dat het aantal doden zal pieken tegen 2024.

De cijfers over mesothelioom volstaan bovendien niet om de totale tol die asbest vandaag eist, in te schatten. "Er is nog een verbogen tol doordat onder meer een aantal gevallen van longkanker ook toe te schrijven is aan asbest. Maar die zijn moeilijker te identificeren", zegt Nemery.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw, asbest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni