Oeverzwaluw broedt na 40 jaar terug in Brussel

© Shutterstock
| De oeverzwaluw is na veertig jaar terug in Brussel te zien

Voor het eerst sinds 1978 is er een broedgeval vastgesteld van een oeverzwaluw. Dat meldt Natagora, de Franstalige natuurvereniging.

Ons land kent drie vrij veel voorkomende zwaluwen: de huiszwaluw, de boerenzwaluw en de oeverzwaluw. Die laatste is sinds jaren op zijn retour. De zwaluw leeft in kolonies in holtes in oevers. Maar die zijn er steeds minder. In Brussel dateert het laatste broedgeval van 1978. Voordien konden de oeverzwaluwen nog gezien worden in zandgroeves langs de Woluwe en op de Kauwberg in Ukkel.

Vorig jaar hebben natuurbeschermers nestkasten geïnstalleerd op de kades van het kanaal in Heembeek, niet ver van de Budabrug. Aan de nestkast zijn luidsprekers bevestigd die geregeld het geluid van de oeverzwaluw reproduceren. De bedoeling was om zo de beestjes te lokken.

Met succes. Want een eerste broedgeval is vastgesteld. Ornithologen hebben volwassen oeverzwaluwen zien aan- en afvliegen naar een holte in de betonnen kademuren. Dus niet in de nestkasten zelf. De jonge vogels hebben zich ook al even laten zien. Recent is ook een tweede koppel waargenomen.

Alain Paquet van Natagora is opgetogen: “De oeverzwaluw is van de drie zwaluwsoorten in ons land de meest veeleisende op vlak van leefmilieu. Maar dat de zwaluw nu toch is komen broeden in Heembeek bewijst dat de vogels een grote aanpassingskracht hebben, en dat een klein duwtje, een menselijke ingreep, volstaat.”

Natagora hoopt dat de kolonie volgend jaar nog kan uitbreiden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?