Onderzoek peilt naar belang van stedelijk groen voor Brusselaars in coronatijd

© Bart Dewaele
| Niet zo lang geleden was de Ninoofsepoort een braakliggend terrein waar je liever niet kwam. Tijdens de 'zachte lockdown' werd de groenzone massaal gebruikt

Heel wat mensen hebben de afgelopen maanden dankbaar gebruik gemaakt van de parken en bossen dichtbij huis. Het VUB-Cosmopolis Centre for Urban Studies onderzoekt wat de de rol van groen in steden is in coronatijd, en of onze opvattingen over groenruimtes daardoor zijn veranderd.

Onze samenleving en onze manier van leven is drastisch veranderd tijdens deze coronacrisis. De pandemie zet hierbij ook de relatie tussen mens en natuur in een ander daglicht, stellen de onderzoekers en schreef BRUZZ eerder ook. Vanwege de maatregelen zijn de mensen beperkt in hun verplaatsingen. Omdat ze dichter bij huis blijven, is het potentieel van groene ruimte en stadsbossen duidelijker naar voren gekomen.

Groene ruimte is mogelijk belangrijk voor het mentale en fysieke welzijn van stadsbewoners, beargumenteren de onderzoekers. "De isolatie- en preventiemaatregelen plaatsen stedelijk groen in een nieuw licht en dat willen we graag onderzoeken," zegt onderzoeker Nicola Da Schio. "Wat is de rol van stedelijk groen in deze uitdagende tijden? En zijn mensen zich anders tegenover groen gaan verhouden tijdens de crisis?"

Deelnemers gezocht

Zelf meedoen aan het onderzoek kan nog ongeveer tot 10 juni. De vragenlijst is in meerdere talen beschikbaar op de website van de Brusselse universiteit (waaronder Nederlands, Frans, Engels en Duits).

De onderzoekers willen niet alleen in kaart brengen wat er vandaag gebeurt, maar ook bijdragen aan de beslissingen die we in de toekomst zullen nemen in verband met groen in de stad.

Het onderzoek vindt plaats binnen het project 'Clearing House', dat gaat over stedelijk bos en groene ruimte. Het project wordt gecoördineerd door het Europees Bosinstituut en uitgevoerd door een groot aantal partners, waaronder de VUB. Niet alleen in Europa, maar ook in China zullen mensen bevraagd worden over dit thema.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?