| Een van de vermoedelijke daders.

Ongezien familiedrama in Schaarbeeks slechtvalkennest

TDN
© BRUZZ
01/06/2019

Op de top van de Heilige-Familiekerk in de Schaarbeekse Helmetwijk lijkt zich een familiedrama te hebben afgespeeld in een slechtvalkennest. De moeder, vader en een jongen werden dood teruggevonden. Twee andere kuikens aten vermoedelijk van de kadavers om te overleven. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht.

Het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen trof in het voorjaar twee slechtvalken aan, broedend op drie eieren in de Schaarbeekse kerk. Vorige week wilden ornithologen de vader en moeder samen met hun kuikens ringen, maar ze botsten op gruwelijke taferelen. "Nooit gezien in 24 jaren van opvolging. Wat een slachting", beschreef een onderzoeker het.

Vergiftiging?

De wetenschappers treffen twee jonge valkjes aan, maar ook drie kadavers. Van het volwassen mannetje werd de hals en een deel van zijn rug opgegeten, het kadaver van slechtvalkvrouwtje was nog volledig intact. Van een derde valkje waren enkel de poten en nog enkele pluimen zichtbaar. De twee valkjes zijn in leven gebleven door hun broertje of zusje op te eten en daarna hun vader.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Röntgenfoto's van de kadavers sluiten uit dat de valken neergeschoten zijn. Ornithologen gaan uit van vergiftiging. De kadavers werden bevroren voor autopsie en ecotoxicologische analyses. Die moeten uitsluitsel brengen.

De twee weesvalkjes zijn intussen ondergebracht in twee andere slechtvalknesten in Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe. Dat was broodnodig, want de jongen hebben zonder zorgen van ouders geen overlevingskansen. De ouders stimuleren hen te vliegen, geven ze nog eten terwijl ze aan het leren zijn om zelf te jagen en beschermen ze tegen aanvallen van zwarte kraaien.

Reddingsoperatie

In het nieuwe nest zullen de valkjes overigens behandeld worden alsof ze daar altijd waren. "Slechtvalken weten niet hoe ze moeten tellen. Een extra valkje zal hen dus niet storen", legt Jonas Van Boxel van het museum uit. "De leeftijd van het valkje moet gelijkaardig zijn aan dat van de valkjes van zijn toekomstig pleeggezin."

De manier waarop het pleeggezin in Watermaal-Bosvoorde gevonden werd, spreekt ook tot de verbeelding. Er was immers een ander kuiken teruggevonden aan de voet van de Sint-Hubertuskerk. Zijn eerste vluchtpoging was mislukt. Toevallig had dat jongen dezelfde leeftijd als het weesvalkje van Helmet. Met hulp van de brandweer werden beide valkjes in het nest gelegd. Eind goed, al goed.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Milieu , Justitie , slechtvalken , Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni