Slechtvalken

Nesten van Brusselse slechtvalken opnieuw live te volgen

┬ę Belga
05/04/2019

De Brusselse slechtvalkenparen zijn volop hun eieren aan het uitbroeden en vanaf zaterdag 6 april is dat opnieuw 24 uur op 24 te volgen via een livestream op www.valkenvooriedereen.be. Er wordt verwacht dat de eerste eieren uitkomen rond 10 april. Er worden ook enkele tijdelijke observatieposten ingericht door het Museum voor Natuurwetenschappen.

Het "historische" paar slechtvalken van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal keerde dit jaar niet terug. Tien dagen geleden werd het 17-jarige vrouwtje namelijk op de grond gevonden in het centrum van Brussel. Ze herstelt nu bij het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels in Anderlecht. Het balkon aan de kathedraal wordt wel druk bezocht en dus is het de grote vraag of er zich een nieuw paar zal vestigen.

De livestream richt zich dit jaar op twee nesten: die op de top van de toren van het stadhuis van Sint-Pieters-Woluwe en die in de klokkentoren van de Sint-Jobskerk van Ukkel. In beide nesten liggen er vier eieren die mogelijk binnen enkele dagen al uitkomen.

Aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal wordt tussen 6 april en 25 mei elke woensdag en zaterdag een observatiepost ingericht. Op het Sint-Jobsplein in Ukkel staat er op 14 april, 5, 15 en 19 mei een telescoop die zelfs kan aangesloten worden op de smartphone om een foto te nemen. Datzelfde systeem wordt ook geïnstalleerd aan het stadhuis in Sint-Pieters-Woluwe op 10, 15 mei en 24 mei.

Het programma Valken voor Iedereen bestaat dit jaar 15 jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Samenleving , slechtvalken , broeden , Live , livestream

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni