Onzekerheid over recyclage van deel Brussels plastic in buitenland

© Photonews
| Sinds deze zomer is het gebruik van plastieken bekers op publieke evenementen in onze hoofdstad verboden.

In de commissie Leefmilieu van het Brussels Parlement heeft bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) woensdag uitleg gegeven over de verwerking van het plastiekafval uit onze hoofdstad. Er heerst daarbij onduidelijkheid over de daadwerkelijke recyclage van een (klein) deel van het industrieel plastic afval dat buiten Europa verwerkt wordt.

Het was commissielid Martin Casier (PS) die de kat de bel aanbond. Hij vroeg Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) naar de plaats waar zowel het PMD-afval als het industrieel plastiekoverschot verwerkt wordt.

Dumping?

Maron antwoordde daarbij dat de door Net Brussel ingezamelde PMD-zakken verspreid worden over verschillende Europese verwerkingscentra. Het gaat daarbij om een vorm van mechanische recyclage zonder terugwinning. Dat wil zeggen dat het afval niet verbrand wordt voor energiewinning.

Een deel van het industrieel verpakkinsafval verlaat wel de Europese verwerkingsstroom. “De recyclage is onderworpen aan strikte controles. Als er enige twijfel bestaat over de daadwerkelijke verwerking van de plastiek, dan worden die hoeveelheden niet opgenomen in de cijfers van de interregionale verpakkingscommissie (IVC)”, zo klonk het antwoord van Maron. Maar of dat betekent dat een deel van het overtollige industriële Brusselse plastiek gedumpt wordt, is voorlopig niet geweten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?