Ook Elisabethpark krijgt PMD-vuilnisbakken

EC
© BRUZZ
23/07/2019
Updated: 23/07/2019 15.22u

Nieuwe sorteereilanden in Ossegempark

Blikjes en flesjes krijgen nu ook in de Brusselse parken een eigen vuilnisbak. Leefmilieu Brussel start samen met Fost Plus een proefproject in het park van Laken en het Elisabethpark. Daar komen sorteereilanden, mét blauwe PMD-zak.

Een uitpuilende vuilnisbak met flesjes en blikjes errond: het is een gekend zicht in heel wat parken in Brussel. Leefmilieu Brussel wil dat zwerfvuil nu verlichten door sorteereilanden te installeren. De witte vuilnisbak voor restafval komt er naast de blauwe voor PMD te staan.

Voor een eerste proefproject vorig jaar werd het Park van Laken uitgekozen. Dit jaar komt daar het Elisabethpark in Koekelberg bij. Dat zijn allebei populaire picknickplaatsen en ook toeristen profiteren er graag van het mooie weer. Daardoor kampen ze wel met flinke hopen afval. Plastieken flesjes die er blijven liggen, belanden vandaag gewoon in de witte zak en worden dus nadien verbrand. Zowel in het Elisabethpark als in het Park van Laken blijft elke zomerdag gemiddeld vijftig kilo zwerfvuil liggen.

Sensibiliseren

In het park van Laken komen deze zomer 15 sorteereilanden, in het Elisabethpark 20. Indien het project goed verloopt, wil Leefmilieu Brussel ook in andere parken blauwe vuilnisbakken plaatsen. Eerst willen ze kijken of de vuilnisbakken effectief helpen om mensen te doen sorteren.

En dan spelen er nog een heleboel administratieve zaken. "Vooraleer we kunnen omschakelen naar permanente PMD-vuilnisbakken, hebben we evaluaties nodig", zegt Hélène Vossen van Leefmilieu Brussel. "Het onderhoud van elk park is anders. Als we blauwe vuilnisbakken plaatsen, zouden de contracten met de parkwachters en afvalophalers allemaal moeten worden aangepast. Dat zijn lange procedures en het vergt heel wat organisatie."

Intussen is volgens Vossen genoeg sensibilisering nodig van het publiek. In de twee parken komen duidelijke borden om de mensen naar de sorteerbakken te leiden. Komende maandag 29 juli is er ook een spel gepland voor kinderen van 6 tot 12 jaar in het Park van Laken om hen te sensibiliseren over afval en recyclage. De kinderen krijgen nadien een herbruikbare verpakking om hun boterhammen mee te nemen als ze nog eens gaan picknicken in het park.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, zwerfvuil, Leefmilieu Brussel, park van Laken, Elisabethpark, sorteren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni