Oostenwind stuurt dalende vliegtuigen over noorden van Brussel

© Brussels Airport

Sinds een tweetal weken vliegen meer vliegtuigen dan normaal via het noorden van Brussel richting Zaventem. Dat is het gevolg van de momenteel overheersende oostenwind.

Inwoners van onder meer Laken en de noordelijke delen van Schaarbeek merken al een tijd meer lawaai van passerende vliegtuigen op. Navraag leert dat vliegtuigen sinds twee weken via andere banen dan gebruikelijk vertrekken en landen.

De federale ombudsdienst voor de luchthaven is verbaasd dat lezers daarover alarm slaan. Ongeveer 20 procent van de tijd wordt deze route ingezet, klinkt het. In februari vloog zelfs een derde van de vliegtuigen via minder gebruikelijke start- en landingsbanen.

Met een nieuwe vliegroute heeft dat niets te maken, verzekert de ombudsdienst. “De beslissing om andere banen te gebruiken, heeft te maken met de weersomstandigheden en de windrichting.”

Mooi en zonnig weer

De voorbije weken waaide de wind voornamelijk uit oostelijke richting, en dat is wel vaker zo bij mooi en zonnig weer. Ongewoon voor ons land, waar de wind meestal uit het zuidwesten komt.

Omdat vliegtuigen moeten opstijgen tegen de windrichting in, gebeurt stijgen en landen sinds een week dus ook anders dan normaal. “Welke baan precies gebruikt wordt, hangt af van de windrichting en -sterkte. Vandaag waait de wind bijvoorbeeld uit noordoostelijke richting, en dus maken we gebruik van landingsbaan 01.”

Nog tot en met dinsdag zullen op Brussels Airport andere banen dan normaal gebruikt worden. Ook komend weekend zal dat opnieuw gebeuren, als een nieuwe oostenwind de kop opsteekt. Alle details vindt u op de Twitterpagina van de ombudsdienst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?