Watertemperatuur van achttien graden geen hinderpaal voor zwemmers FLOW

CD
© BRUZZ
05/07/2023
Updated: 05/07/2023 18.03u

Met een even krachtige als zelfverzekerde sprong van Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel, is het nieuwe seizoen van openluchtzwembad FLOW in Anderlecht officieel van start gegaan. Dit jaar zal het zwembad draaien op lokale groene stroom via energieplatform Bolt. De groene stroom wordt opgewekt in Wallonië door de waterkrachtcentrale van de familie de Fabribeckers.

Onder aansporing van Benjamin Dalle (CD&V), minister van Brussel in de Vlaamse regering, doken woensdagmiddag de eerste gegadigden in het openluchtzwembad in de schaduw van de Marchantbrug. Een watertemperatuur van maar achttien graden en een koele westenwind vormden geen beletsel. Van de Vlaamse regering ontvangt FLOW ook dit jaar een impulssubsidie van 75.000 euro, benadrukte Dalle nog eens.

En er is meer, want sinds dit jaar zal het zwembad draaien op lokale groene stroom via energieplatform Bolt. CEO Pieterjan Verhaeghen: "Als Brussels bedrijf zijn we trots dat we hen kunnen helpen in hun duurzame transitie. Door het zwembad te voorzien van lokale, duurzame stroom stoten ze 85 procent minder CO₂ uit dan met grijze stroom."

Via het energieplatform Bolt kunnen consumenten zelf een groene energie-opwekker uit de buurt kiezen. FLOW koos voor energie-opwekker familie de Fabribeckers. Tom de Fabribeckers verbouwde zelf een waterkrachtcentrale en wekt daarmee waterenergie op voor zijn gezin. De energie die ze zelf niet gebruiken, delen ze via energieplatform Bolt. Die waterenergie voorziet nu stroom voor het zwembad in Anderlecht: van de pompen voor de waterbehandeling tot het reservatiesysteem, de frigo’s van de kiosk en de verlichting.

"​Zonnepanelen installeren op FLOW zou een te grote investering betekenen en is ook qua oppervlakte niet mogelijk", zegt Paul Steinbrück van FLOW. "Daarom zijn we blij dat dankzij een samenwerking met Bolt FLOW van 100 procent groene stroom wordt voorzien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Milieu , pool is cool , Flow , openluchtzwembad , bolt , groene energie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni