20220128 Ophaling van voedingsafval in de oranje zakken door Net Brussel

Organisch afval en plastic mag vanaf 1 mei volgend jaar niet langer in de witte vuilniszak. Dat heeft de Brusselse regering beslist.

De oranje vuilniszak voor organisch keukenafval wordt volgend jaar verplicht voor alle gezinnen in Brussel. Ook al het plastic verpakkingsafval moet vanaf 1 mei 2023 in de blauwe zak. Dat mocht al tot nu toe maar zal vanaf volgend jaar dus verplicht zijn.

Dat heeft de Brusselse regering net voor het zomerreces op voorstel van minister Alain Maron beslist.

De regering wil hiermee het aantal witte vuilniszakken met restafval terugdringen. Dat is in lijn met het Europees afvalbeleid. Nog te veel keukenafval en plastic verdwijnt in de witte zak en gaat dan naar de verbrandingsoven.

De beslissing over de sorteerplicht voor keukenafval en plastic heeft gevolgen voor de wekelijkse afvalophaling. Minister Alain Maron (Ecolo) bereidt een reorganisatie voor waarbij de dubbele ophaling van de witte zak wordt afgeschaft. Die zal nog maar een keer per week worden opgehaald. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, wordt later deze maand gecommuniceerd.

In de vorige legislatuur heeft toenmalig staatssecretaris Fadila Laanan (PS) een gelijkaardige hervorming proberen doorvoeren, maar dat stootte op hevig protest, onder meer bij burgemeesters en bij de vakbonden van Net Brussel, en werd toen in de koelkast gestopt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni