NetBrussel PMD afval BRUZZ 1520

De blauwe zak mag voortaan meer soorten plastic bevatten

Veel meer soorten plastic mogen voortaan in de blauwe zak

SDS
© BRUZZ
18/01/2021

Zoals in sommige Vlaamse gemeenten al langer het geval is, kunnen Brusselaars voortaan meer plastic sorteren. Plasticverpakkingen zoals yoghurtpotjes, botervlootjes of chipszakken mogen vanaf deze week ook in de blauwe zak. Een informatiecampagne volgt.

Schaaltjes, vlootjes, bakjes van bijvoorbeeld afhaaleten, potjes, tubes, plasticfolie rond drankflessen, WC-papier of magazines: vanaf deze week mag het allemaal in je blauwe afvalzak. "De P van PMD (plastic, metaal en drankkartons, red.) wordt uitgebreid", verduidelijkt Etienne Cornesse, de woordvoerder van afvalagentschap Net Brussel.

"Vanaf volgende week krijgt de Brusselaar een informatiefolder in de brievenbus, maar vanaf deze week lopen er ook al radiospotjes."

De bestaande PMD-zakken blijven geldig, je mag er gewoon meer soorten plastic ingooien. Ook plastieken zakjes zoals die voor gemalen kaas en verse groenten mogen bijvoorbeeld voortaan mee in de blauwe zak. Twijfel je toch nog over een verpakking? Op deze website krijg je een duidelijke sorteerinstructie per verpakking.

Heel België tegen 2021

Een paar jaar geleden kondigde Fost Plus, in België verantwoordelijk voor de recyclage van verpakkingen, al aan dat er een nieuwe blauwe zak op komst was waarin alle plastic verpakkingen terecht konden. De uitrol van de nieuwe maatregel zou in 2019 van start gaan en gespreid worden over een tweetal jaar.

In Brussel zou dat systeem pas vanaf 2020 of 2021 in voege treden, liet de woordvoerder van toenmalig staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan (PS) destijds weten. De sorteerlijnen moesten aangepast worden, en het was nog niet duidelijk of Fost Plus of het Gewest daar moest voor instaan. Intussen is dat dus gebeurd. In de loop van 2021 moeten alle Belgische gemeenten overgestapt zijn op de ruimere plasticinzameling.

Uitzonderingen

Verpakkingen van gevaarlijke stoffen als motorolie, siliconen of pesticiden mogen niet in de blauwe zak worden gegooid, net als piepschuim, verpakkingen met een inhoud van meer dan 8 liter of andere plastic voorwerpen.

Net Brussel vraagt om de folie aan de bovenkant van schaaltjes los te trekken en ze apart in de zak te gooien, om zo de verschillende soorten PMD beter te kunnen scheiden. Daarnaast vraagt het agentschap plastic flessen goed leeg te gieten, en ze daarna plat te drukken. Ze mogen met de dop erop worden gesorteerd.

Alle informatie over de nieuwe blauwe zak kun je hier nalezen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, blauwe zak, Net Brussel, PMD

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni