Nieuwe blauwe zak in Brussel niet vóór 2020

Ten vroegste vanaf 2020 zal de 'nieuwe blauwe zak' in Brussel zijn intrede doen. In die zak mogen alle types plastic verpakkingen worden gestopt, dus ook bijvoorbeeld yoghurtpotjes, margarinevlootjes en plasticfolie. Tegen 2021 moet de nieuwe zak overal in België in gebruik zijn.

Eerder kondigde Fost Plus, in België verantwoordelijk voor de recyclage van verpakkingen, al aan dat er een nieuwe blauwe zak op komst was waarin alle plastic verpakkingen terecht konden. De uitrol van de nieuwe maatregel zou in 2019 van start gaan en gespreid worden over een tweetal jaar.

In Brussel zal dat systeem wellicht pas vanaf 2020 of 2021 in voege treden, zo heeft BRUZZ vernomen. Dat heeft volgens Christophe Vancutsem, woordvoerder van staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan (PS), te maken met een aantal zaken.

“Om die maatregel in te voeren, moeten de sorteerlijnen aangepast worden,” zegt Vancutsem aan BRUZZ. “In Brussel moet nog beslist worden wie dat zal doen: het Gewest zelf, of Fost Plus. Pas éénmaal die knoop doorgehakt is, kunnen we bekijken wanneer de blauwe zak ingevoerd kan worden.”

Sorteercentra

Daarnaast zal de startdatum ook afhangen van de bouw of aanpassing van de sorteercentra. “De bestaande sorteercentra zijn niet voorzien op de nieuwe blauwe zak en zullen dus aangepast moeten worden.”

Volgens Vancutsem liep de maatregel geen vertraging op. “Er was nog geen startdatum vastgelegd voor het Brussels gewest,” vertelt hij. “De bedoeling is dat we progressief naar dit nieuwe systeem evolueren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?