Proefproject met blauwe zak in park van Laken

© google
| Het park van Laken (archiefbeeld)

In het park van Laken is een pilootproject rond afvalinzameling gelanceerd. Met een twintigtal sorteereilanden, bestaande uit vuilniszakken voor restafval en voor PMD, moet er verbetering komen in de netheid van het park.

“Pizzadozen, chipszakjes, flesjes en blikjes: sinds enkele jaren zien we dat er meer en meer afval wordt achtergelaten in het Park van Laken”, zegt Aurore Van Bogaert van Fost Plus aan BRUZZ. Samen met Leefmilieu Brussel en Net Brussel lanceert Fost Plus, dat instaat voor de sortering en recyclage van afval, er het pilootproject.

“Dat project is er gekomen op vraag van Leefmilieu Brussel”, legt projectverantwoordelijke Van Bogaert uit, die verwijst naar het picknickseizoen als aanleiding.

Het project houdt in dat het vanaf nu mogelijk is om afval te sorteren in het park. Tot nu had het park slechts vuilnisbakken met één vuilniszak voor restafval. “Er werd niet gesorteerd”, aldus Van Bogaert. “Nu zijn er een twintigtal sorteereilanden met telkens een zak voor PMD en een zak voor restafval.”

Naast de verschillende sorteereilanden worden er ook enkele 'animatiemomenten' gehouden in het park. “De bedoeling is de mensen sensibiliseren”, zegt de projectverantwoordelijke van Fost Plus. Uiteindelijk wil Fost Plus dit project uitbreiden naar de andere parken.

Blauwe zak of statiegeld

Het pilootproject van Fost Plus komt er nu het debat over statiegeld op blikjes en plastic flessen volop woedt, een systeem dat in heel wat Noord-Europese landen goed functioneert. "Daar waar statiegeld op de flesjes staat, komt 90 procent weer terug", zei Europees Commissaris Frans Timmermans vorige maand nog.

In mei dit jaar liet Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) weten dat zij voor de invoering van statiegeld is. Ook Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) is voorstander.

Fost Plus is dan weer niet te vinden voor dit systeem, onder andere wegens “het niet te verwaarlozen verlies aan tijd en comfort."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?