Peuk op de grond? Dat is dan 200 euro boete

JV
© BRUZZ
14/11/2019

Vanaf donderdag is Plan Filters, een initiatief van schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab (Ecolo), in werking getreden. De sensibiliseringscampagne moet Brusselaars meer bewust maken van de peuken die ze op straat gooien. Hardleerse rokers zullen vanaf januari boetes van 200 euro riskeren.

"Onze diensten hebben gemerkt dat er nog te veel peuken op de grond liggen. Het is tamelijk moeilijk voor de straatvegers om dit allemaal op te ruimen”, licht Jellab toe.

2019_11_14_Zoubida Jellab plaatst assenbak voor Plan Filters

| Jellab die een asbak aan een verkeerslicht plaatst

Met Plan Filters zet de schepen hoofdzakelijk in op sensibilisering. Zo werden vandaag al affiches opgehangen en draagbare asbakken uitgedeeld op de Grote Markt. Daarnaast zullen er ook vuilnisbakken voor sigaretten in de openbare ruimte worden geplaatst, voornamelijk aan tram- en bushaltes en scholen. Dit jaar nog zal er een honderdtal asbakken worden geïnstalleerd.

"Het is niet de bedoeling van dit project om mensen te ontmoedigen om te roken. Ordediensten zullen er vanaf januari 2020 echter wel streng op toezien dat rokers peuken niet langer op straat gooien, zo zullen boetes verhoogd worden van 50 naar 200 euro." Tot slot gaat Jellab samenwerken met de startup WeCircular voor de recyclage van peuken, in navolging van enkele Brusselse gemeenten zoals Elsene en Anderlecht.

“Plan Filters is een maatregel voor het behoud van de netheid van de openbare ruimte en een leefbaar milieu. Sigarettenpeuken bevatten tussen 2.000 en 4.000 chemische bestanddelen, die terechtkomen op straat of in de riolering, terwijl we weten dat ze gerecycleerd kunnen worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Zoubida Jellab , plan filters

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni