Eerste van zeven buurtcomposten voor Stad Brussel ingehuldigd

© Belga
29/04/2023

In de Kerkeveldstraat in Laken hebben Brussels minister van Klimaattransitie en Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) en schepen van Openbare Netheid van de stad Brussel Zoubida Jellab (Ecolo) de eerste van zeven buurtcomposten van de stad ingehuldigd. Vanaf 15 mei geldt in heel het Brussels Gewest de verplichting om voor voedselresten een oranje afvalzak te gebruiken, en met de buurtcomposten wil de stad haar inwoners daarbij begeleiden.

Met zo'n buurtcompost krijgen inwoners immers al een alternatief voor de oranje zak of compost bij hen thuis. De eerste compostplaats staat in het Pocket Park van de Kerkeveldstraat in Laken, en ontvangt vanaf vandaag de etensresten van de buurtbewoners.

Met de steun van de compostgids van de stad, kunnen de deelnemende inwoners hun organisch afval nu in deze Lakense buurtcompost deponeren. Zo produceren ze mee voeding voor de natuur in de buurt. Uiteindelijk zullen zes buurtcomposten en een compost binnen de vzw La Source beschikbaar zijn voor alle inwoners van de stad Brussel om er hun organisch afval te deponeren.

"Gezien de klimaatverandering is het belangrijk om onze hoeveelheid afval te verminderen en te valoriseren wat we nog steeds produceren", zegt schepen Zoubida Jellab. "Ons organisch afval wordt, eenmaal gecomposteerd, een waardevol groen goud dat later de bomen, moestuinen, bloembakken voedt en je oranje zak aanzienlijk lichter maakt."

"Afval verbranden is niet langer de oplossing", voegt minister Maron toe. "Als we onze klimaatdoelstellingen willen bereiken, moet er iets veranderen. En Brussel is aan het veranderen. We zorgen hier voor een andere lokale oplossing voor de inwoners, we valoriseren voedselafval en we creëren een hulpbron om de grond te verbeteren en te voeden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni