Platform wil verspild grondwater aan Brusselaars geven

© opensource.brussels
| Drie voorbeelden uit Brussel: het grondwater vloeit rechtstreeks het riool in.

Opensource.brussels wil verspild werfwater teruggeven aan de Brusselaar. Op een online platform kan je bouwwerven in kaart brengen waar vers grondwater rechtstreeks in de riool wordt gekieperd. “Dat is verspilling en in deze tijd totaal onverantwoord.”

Sinds de lancering van opensource.brussels afgelopen vrijdag zijn er al vier bouwwerven gemarkeerd op het platform. Het zijn werven waar het grondwater uit de bronbemaling rechtstreeks afvloeit naar het riool.

Bij bronbemaling wordt grondwater weggepompt om de bouw mogelijk te maken. “En natuurlijk moet een aannemer dat doen,” zegt initiatiefnemer Yoeri Bellemans. “Maar al dat verse grondwater meteen verspillen is in tijden van relatieve droogte – zoals nu – eigenlijk ondenkbaar.”

yoeri_bellemans

Bellemans wil het gewonnen werfwater beschikbaar maken voor buurtbewoners. Hij contacteert steeds de betreffende aannemer en stelt hem voor om aan de straatkant een ton te plaatsen van minstens 1 kubieke meter. Daarvan kunnen omwonenden grondwater aftappen, om bijvoorbeeld hun planten water te geven. Zo hoeven ze geen kostbaar leidingwater te gebruiken.

Voorlopig heeft nog geen van de gecontacteerde aannemers dergelijke plannen. “Al lijken sommigen er wel voor open te staan,” besluit Bellemans. “Vandaar ook een oproep naar alle aannemers: je kan nog altijd de eerste worden die op deze manier de Brusselaars een dienst bewijst.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?