Onder 'Renolution' zal de duurzaamheid van de renovatie doorslaggevend zijn in het al dan niet toekennen van een premie (archiefbeeld)

'Renolution'-renovatiepremies aan te vragen vanaf 1 maart

SDS
© BRUZZ
22/12/2021

Om haar klimaatdoelstellingen te halen, kondigde de Brusselse regering bij haar aantreden aan de bestaande renovatie- en energiepremies samen te laten smelten en het aanvraagproces zo te vereenvoudigen. De nieuwe ‘Renolution’-premies moeten vanaf 1 maart beschikbaar zijn.

De nieuwe premies moeten makkelijker aan te vragen zijn, zodat meer Brusselaars hun woning renoveren en die minder uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt. Tegen 2030 zouden er ook renovatieverplichtingen moeten komen.

54 procent van de Brusselse uitstoot van broeikasgassen is immers afkomstig van haar verouderde en vaak slecht geïsoleerde gebouwenpark, en dus heeft de regering van de renovatiestrategie een van haar speerpunten gemaakt, waarvoor ze in maar liefst 350 miljoen euro voorziet. Een belangrijk deel van de middelen die ze kreeg uit het Europese relanceplan wordt aangewend om Renolution te financieren.

'Renolution' streeft naar een gemiddeld energieprestatieniveau van 100 kilowattuur per vierkante meter per jaar voor Brusselse woningen tegen 2050 (ofwel een EPB-niveau C+). Dat komt neer op een verbruik dat drie of vier keer lager ligt dan in de huidige situatie.

Duurzaamheid cruciaal

Sinds begin 2020 hebben de bevoegde administraties Leefmilieu Brussel en Urban.brussels werkgroepen opgezet over het samenvoegen van de twee bestaande premietypes, liet bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) afgelopen week weten in de commissie Leefmilieu.

Welke premies en bedragen er zullen komen, is al beslist, net als de administratieve aanvraagprocedures, antwoordde hij op een vraag van parlementslid Marie Nagy (Défi). Duurzaamheid van renovatiewerken wordt een toekenningscriterium voor de Renolution-premies.

Zo zullen premies en bonussen voorzien worden voor groendaken, voor het gebruik van duurzaam isolatiemateriaal, evenals voor de plaatsing van deuren, ramen en gevelbekleding in gecertificeerd hout. Bij de plaatsing van nieuwe ramen en deuren wordt ook met akoestische aspecten rekening gehouden, net zoals bij de isolatie van binnenmuren en parketvloeren. Een bonus voor hergebruik van sanitaire installaties komt er ook.

Simulator en leningen

Momenteel is de IT-werkgroep druk bezig aan het opstellen van een online aanvraagformulier voor de premies en de verbinding met de administraties. Volgens Maron zal het formulier voor 1 maart 2022 beschikbaar zijn. In de loop van de maand maart zou ook een simulator online moeten komen waarmee Brusselaars een inschatting zouden kunnen maken van het premiebedrag waar ze recht op hebben.

De hervormde premies zullen beschikbaar zijn voor werkzaamheden die Brusselaars vanaf 1 januari in of rond hun woning doen, en zullen kunnen aangevraagd worden vanaf 1 maart.

De prefinanciering van grote werken zal voortaan volledig door het Woningfonds worden beheerd, ook de groene lening die tot nu toe onder Leefmilieu Brussel viel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Economie , renolution , renovatie oude gebouwen , renovatie , klimaatdoelen Brussels Gewest , klimaatdoelstellingen , klimaatbeleid , Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni