De ruige dwergvleermuis in Woluwe
© Stefaan Van der Auwera/waarnemingen.be | Een dode ruige dwergvleermuis, eind augustus gevonden in Sint-Lambrechts-Woluwe.
Beestig Brussel

Ruige dwergvleermuis is op doortocht in Brussel

Sara De Sloover
© BRUZZ
28/10/2022

Dat er opvallend meer vleermuizen zijn dan vroeger, valt de hoofdredacteur op. “Dat kan wel kloppen,” beaamt deskundige Claire Brabant, die projectverantwoordelijke vleermuizen is bij de Franstalige natuurorganisatie Natagora. “Sinds het begin van de metingen in 2006 zien we elk jaar meer vleermuizenactiviteit." Momenteel het actiefst: de ruige dwergvleermuis.

Dat weet Brabant uit een peiling vorige week in het Moeraske, op de grens van Schaarbeek en Evere. En dat is alleen in de herfst en soms in de lente even zo, want die vleermuis leeft eigenlijk niet in België. Hoewel ze niet meer weegt dan een suikerklontje, kan ze afstanden tot ruim boven de 1.000 kilometer afleggen, tussen haar zomerverblijf in de Baltische staten en Zuid-Frankrijk, waar ze een winterslaap houdt.

Hoe Brabant in de duisternis zeker wist dat die vleermuis het vaakst passeerde? “We capteren het geluid dat ze uitstoten met een ultrasone radar. Het is momenteel paartijd, en dus paraderen en 'zingen' alle vleermuismannetjes.” In het geval van de ruige kleine beginnen de mannetjes met een laag geluid en pitchen dan steeds scherper en hoger. Dat lokt een harem van ruige dwergvleervrouwtjes naar hun nestkastje of boomholte.

Vroege vliegers

Maar ook op het zicht vallen dwergvleermuizen het meeste op. Zij vliegen immers bij valavond al uit op zoek naar voedsel, nog voor de zon helemaal onder is.

“Vleermuizen in de stad zijn heel vaak de 'gewone' dwergvleermuizen,” zegt bioloog Mathias Engelbeen van Leefmilieu Brussel. Die lijken enorm op de ruige soortgenoot, ze zijn alleen nog ietsje kleiner. De gewone dwergvleermuis verschuilt zich meestal in gebouwen, en doet volgens Brabant soms aan 'minimigratie': in de zomer op de warme zolder, en in de winter rustig, fris en vochtig in de kelder.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie