Sabbe: 'Grondwater Brusselse bouwwerven voor besproeien parken en bomen'

© Belga
04/06/2020

Brussels parlementslid Hilde Sabbe (One.brussels) pleit ervoor om het grondwater, dat op Brusselse bouwwerven wordt opgepompt en in de riolering vloeit, te gebruiken voor het bevloeien van het groen, de bomen en parken in de stad.

Opgepompt water is nog bruikbaar voor verschillende toepassingen zoals ecologisch onderhoud van bomen in de stad, bevloeiing van tuinen en parken of schoonmaak in het kader van openbare netheid. Opgepompt water opnieuw laten infiltreren en terug te laten vloeien zou ideaal zijn op voorwaarde dat er een gescheiden netwerk is, wat in het Brussels Gewest niet het geval is.

Sabbe verwijst ook naar het project van burgerinitiatief Opensource.brussels samen met Net Brussel en enkele gemeenten om opgepompt grondwater te hergebruiken. Ze heeft minister van Milieu Alain gevraagd of hij overweegt om dergelijke projecten op te zetten.

Intussen wordt er in het Brussels Gewest gewerkt aan een droogteplan. Een werkgroep, met daarin experten van Vivaqua, de Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer (BMWB), de Haven en Brussel Preventie en Veiligheid kwam vorige week voor het eerst samen om de krijtlijnen van dat plan te bespreken. Leefmilieu Brussel neemt het voortouw. De bedoeling is om het droogteplan op te nemen in het Brussels waterbeheerplan, dat in 2022 aan zijn derde versie toe is.

'Droogteproblematiek is anders'

In het huidige plan (2016-2021) staan 120 richtlijnen en maatregelen, gaande van het duurzaam verbruik van water, over het beheer van oppervlakte- en grondwater tot het beperken van overstromingsrisico. "Maar de droogteproblematiek is anders", zegt Michael Antoine, ingenieur hydrologie bij Brussel Leefmilieu.

"Die heeft een weerslag op de grond en op de vegetatie in Brussel. De waterbronnen kunnen in de winter goed aangevuld zijn, maar toch kan er droogte zijn aan de oppervlakte of een tekort aan water bij de planten door de weersomstandigheden van voorgaande weken. Daarom is een droogteplan belangrijk."

In september of oktober moet de werkgroep een reeks droogtemaatregelen uitwerken, die opgenomen worden in het Waterbeheerplein, dat eind 2020 klaar moet zijn. Daarna volgen in principe de goedkeuring door de Brusselse regering, een openbaar onderzoek en een eventuele tweede lezing. Het volledige waterbeheerplan moet eind 2021 rond zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, droogte, droogteplan, Hilde Sabbe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni