Schaarbeek voert strijd tegen sluikstorten op

© Riet Dhondt via Twitter
| Wie zijn vuilniszak op de verkeerde dagen buitenzet, moet in Schaarbeek stevig in de buidel tasten (archiefbeeld)

Schaarbeek heeft recent de capaciteit van het team dat sluikstorters opspoort en verbaliseert verdubbeld. Tot ongenoegen van inwoners die klagen over de lawine aan boetes voor vuilniszakken die op de verkeerde dag buitengezet worden. "Maar als we daar niet streng tegen optreden, zou het al snel complete anarchie zijn en kunnen we de ophaalrondes wel schrappen", reageert de gemeente.

Het waren verontwaardigde inwoners die op de Facebookgroep La Schaerbeekoise de kat de bel aanbonden. Initiatiefnemer was ene Joël, die beweerde in twee weken vijf boetes te hebben gekregen voor vuilniszakken die hij niet had buitengezet. De man was zwaar verontwaardigd over het bedrag van de boetes: telkens 175 euro.

Tientallen andere Schaarbekenaars vielen hem bij, meldt La Capitale. De originele post is inmiddels weggehaald op Facebook.

'Op vraag van Schaarbekenaar'

"Het klopt dat we meer boetes uitschrijven", zegt schepen van Openbare Netheid Deborah Lorenzino (Défi) aan BRUZZ. "We hebben recent het aantal medewerkers van onze opspoor- en verbalisatiecel sluikstorten verdubbeld van vier naar acht. Dat is gebeurd op expliciete vraag van de Schaarbekenaren, die klagen over zwerfvuil en afval."

De kritiek dat de vergrote brigade zich focust op 'laaghangend fruit' door bewoners te beboeten die een vuilniszak te vroeg of laat buitenzetten, wuift Lorenzino weg. "Ze onderzoeken ook alle zwerfvuil dat we ophalen", zegt ze.

Wie in Schaarbeek betrapt wordt op het op de foute dag op straat zetten van een vuilniszak, hangt inderdaad een boete van 175 euro boven het hoofd, bevestigt de schepen. "Al klopt het verhaal van die inwoner niet: bij recidive komt er telkens nog eens 50 euro bij."

Slechts 10 procent gevat

Dat is een vrij hoog bedrag, erkent de schepen. "Maar om het zwerfvuil in Schaarbeek op te halen en te bestrijden, moeten we vrachtwagens huren en mensen door het afval laten gaan op zoek naar identificatiebewijzen. Slechts in 10 procent van de gevallen kunnen we de zak linken aan zijn eigenaar."

"Dagelijks halen we 19 ton aan zwerfvuil op. Dat bestaat voor ruim 30 procent uit vuilniszakken die op de verkeerde dag buitengezet zijn. Als we daar niet streng tegen optreden, zou het al snel complete anarchie zijn en konden we de ophaalrondes wel schrappen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?