Schaarbeekse begroting heeft weinig overschot

© SDS
| Gemeenteraadszitting in Schaarbeek

De Schaarbeekse gemeenteraad heeft woensdagavond de begroting voor 2019 goedgekeurd, die een zeer klein overschot laat zien. Ook het driejarenplan dat die situatie ook de komende jaren zo moet houden, kon op voldoende steun rekenen.

De begroting komt volgens bevoegd schepen Michel De Herde (Défi) voor het vijfde jaar op rij uit op een overschot, al is dat dit jaar zeer beperkt: 10.480 euro. Volgens het gestemde driejarenplan moet dat surplus in 2020 en 2021 groeien naar respectievelijk 108.000 en 75.000 euro.

In totaal bedraagt de begroting 259 miljoen euro, een bedrag vergelijkbaar met afgelopen jaar. Schaarbeek bekritiseerde opnieuw de verdeling van de algemene gewestelijke dotatie onder de Brusselse gemeenten.

“Dat gemeenten die minder arm zijn dan wij, meer geld per inwoner ontvangen, is een flagrante anomalie", zei De Herde. "Koekelberg bijvoorbeeld krijgt 8 percent meer dotatie per inwoner terwijl het gemiddelde jaarinkomen er bijna 1.000 euro hoger ligt. Om concreet te zijn: als wij per inwoner evenveel als Koekelberg zouden krijgen, zou het budget van de gemeente 4,66 miljoen euro hoger liggen.”

Fiscale tarieven blijven gelijk

Wat de fiscale inkomsten betreft houdt Schaarbeek de gemeentelijke opcentiemen op de personenbelasting op 5,8 procent, het laagste niveau van het gewest (met een gemiddelde van 6,2 procent).

De gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing blijven ook gelijk en horen daarentegen nog steeds tot de hoogste van het gewest: 3.390.

Een derde van de uitgaven zijn bestemd voor het OCMW en de politiezone. Schaarbeek verhoogt de gewestelijke Be-Homepremie met 15 procent, een cadeautje van 18 euro voor huiseigenaars dat de effecten van de hoge opcentiemen wat moet temperen.

Extra personeel

De gemeente trekt daarnaast drie miljoen euro uit om stevig wat extra personeel aan te nemen. “Het aantal ambtenaren per inwoner is het laagste van het gewest, en de werkdruk is erg hoog”, zei De Herde.

Schaarbeek zegt in de komende drie jaar verder 66 miljoen te zullen investeren in haar plannen rond klimaat, mobiliteit, trottoirs, uitbreiding van de school- en crèchecapaciteit, allemaal pijlers van het nieuwe politieke project.

Een eerste, voorlopige versie van dit budget werd nog door de vorige meerderheid goedgekeurd. Grote omwentelingen werden dan ook niet verwacht. Mogelijke accentverschuivingen zullen pas in de begroting van 2020 opduiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?