Scol'Air-gids leert Brusselse scholen het belang van goede lucht in de klas

© KVDP/BRUZZ

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) heeft dinsdag Scol'Air gelanceerd, een nieuwe informatieve gids rond binnenlucht. Scol'Air moet scholen, leerkrachten en artsen in opleiding bewust maken dat goede lucht binnenin gebouwen even belangrijk is als de luchtkwaliteit buiten.

Fijne stofdeeltjes, black carbon en stikstofdioxide kent iedereen voor het vervuilen van de buitenlucht die we inademen, maar 80 procent van de tijd brengen we uiteindelijk binnen door. Het Brussels Gewest wil daarom waarschuwen dat er ook op de luchtkwaliteit binnenshuis gelet moet worden.

De grootste gevaren voor de luchtkwaliteit in binnenruimtes zijn chemische vervuilers zoals lood, biologische vervuilers zoals schimmels of fysieke vervuilers zoals fijne stofdeeltjes.

De gids Scol'Air voorziet een simpele checklist met een reeks aanbevelingen om de luchtkwaliteit binnen in de klassen, refters en aula's te verbeteren. Samen met de gids krijgen de schooldirecties ook een 'Climi'-meetinstrument toegestuurd om de concentratie CO2 te meten.

"De luchtkwaliteit binnenshuis speelt een niet te ontkennen rol bij allergische ziektes zoals astma of eczeem. Kinderen zijn hier extra gevoelig aan, want in vergelijking met het gewicht van een volwassene ademen zij per kilo veel meer vervuilende lucht in", stelt minister Fremault.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?