Stad Brussel wil 66 nieuwe bomen planten op Vossenplein

KVDP
© BRUZZ
03/04/2023
Updated: 03/04/2023 15.25u

De Stad Brussel wil de 36 bomen die vandaag nog op het Vossenplein staan vellen. In de plaats wil bevoegd schepen Zoubida Jellab 66 nieuwe bomen planten. “Met dit plan zorgen we dat de bomen een langer leven leiden dan de vorige.”

Het Vossenplein in hartje Marollen telt 66 gaten voor bomen, maar die zijn lang niet allemaal gevuld. De voorbije jaren sneuvelden verschillende bomen, omdat ze oud, ziek of zwaar beschadigd waren. Volgens schepen van Groene Ruimten Zoubida Jellab (Ecolo) komt dat doordat de gaten niet diep genoeg zijn, waardoor de bomen geen wortel kunnen schieten. Daarnaast raakten bomen beschadigd door bestelwagens van de marktkramers op het plein.

Volgens het kabinet van Jellab zijn er vooral sinds 2019 veel bomen verdwenen. Zo moest de brandweer verschillende keren ingrijpen, omdat bomen aan het wankelen gingen bij noodweer. In 2019 viel een boom zelfs om op een bestelwagen. Vandaag blijven er van de 66 oorspronkelijke bomen slechts 36 over: 3 lindebomen en 33 robinia’s.

Die wil de Stad Brussel nu vervangen door soorten die beter bestand zijn tegen extreme temperaturen en temperatuurschommelingen. Eind vorige week diende de Stad een aanvraag in om de bomen op het Vossenplein te vellen. In de plaats moeten 66 nieuwe bomen komen als platanen en esdoorns.

Langer leven

Om hun overlevingskansen te vergroten is de Stad Brussel van plan om de 66 gaten dieper te maken. Daarnaast moeten er bankjes rond elke boom komen die de bomen moeten beschermen tegen de bumpers van bestelwagens. “Anderzijds kunnen de handelaars ze gebruiken om handelswaar uit te stallen,” zegt Jellabs woordvoerster Els Wauters.

“De markt op het Vossenplein is een Brussels instituut. Het is een uitdaging om er bomen te planten en de commerciële activiteit te behouden, maar met dit plan zorgen we dat de bomen een langer leven leiden dan de vorige,” voegt Jellab zelf toe. “Bezoekers zullen kunnen snuisteren op de markt, in de schaduw van dit minibos.”

Alvorens dat 'minibos' werkelijkheid kan worden, wil Jellab wel nog overleg plegen met schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi). Er volgt ook nog een openbaar onderzoek. Als alles goed gaat, kunnen de nieuwe bomen volgende winter geplant worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni