| Een simulatiebeeld van de vernieuwde Ketelhoeve.

Startschot voor ecologische deelboerderij bij Pedepark

Jasmijn Post
© BRUZZ
23/08/2022

Leefmilieu Brussel geeft het startschot voor de renovatie van de Ketelhoeve in Neerpede. Daar komt een biologisch landbouwcentrum. Het zal zo’n anderhalf jaar duren voor de site – die zo’n vijfduizend vierkante meter beslaat – klaar is voor gebruik.

Eerder raakte al bekend dat de verlaten boerderij een nieuw leven zou krijgen. Nu is ook bekend welke architect en aannemer zijn gekozen om het project uit te voeren. Ook maakt Leefmilieu Brussel bekend dat gedurende tien jaar het collectief La ferme du Chaudron de boerderij zal uitbaten. Dat collectief bestaat uit de groente- en fruitboeren van Le champ du Chaudron, daklozenorganisatie DoucheFLUX, sociaalpedagogisch project Happy Farm en Les Gastrosophes, het project tegen voedselverspilling in de sociale economie.

De bouwkost wordt berekend op ruim drie miljoen euro, waarvan ongeveer de helft door het Europees fonds EFRO komt en de rest via Leefmilieu Brussel. Het project werd ontworpen door de architecten 51N4E en de landschapsarchitecten Plant en Houtgoed en gerealiseerd door de firma SOCATRA.

Er komt een verpakkingsruimte en een groente- en fruitverwerkingsruimte, een boomgaard, een ruimte waar kleine maaltijden kunnen worden genuttigd en een ontmoetingsruimte. Er worden regelmatig markten en ander activiteiten gehouden. Er komt ook een conciërgewoning, een feestzaal, een kippenhok, kiosk en opslagruimte.

Duurzaam

De gebouwen die op de site kunnen worden behouden, zullen worden behouden. Zo blijven de meeste gebouwen bewaard. Er worden zoveel mogelijk elementen hergebruikt. Ook komen er ecologische toiletten om watergebruik te beperken. Om de planten water te geven, wordt zoveel mogelijk regenwater gerecupereerd. Op de daken komen zonnepanelen.

Voor het project zullen twintig kleine en middelgrote bomen moeten worden gekapt. Daarna zullen 49 loof- en fruitbomen worden aangeplant, evenals hagen en vaste planten.

Een voorbeeld op vlak van stadslandbouw

De Ketelhoeve past volgens het Brussels Gewest perfect binnen de doelstellingen van Good Food rond duurzaam voedsel, lokale en biologische productie en de korte keten. Het is een van de recentste realisaties van het proefproject BoerenBruxselPaysans.

Dat project biedt gronden, infrastructuur en begeleiding aan voor de productie, verwerking en verdeling van groenten, kruiden en fruit. BoerenBruxselPaysans is gefinancierd door EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en aangestuurd door Leefmilieu Brussel. Het heeft als belangrijkste doel de hoofdstad tot een voorbeeld te maken op vlak van stadslandbouw.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni