Studie: weinig impact van statiegeld op PET-flessen op recyclagecijfer

© KH / BRUZZ
| Statiegeld zou vooral helpen tegen rondslingerende drankverpakkingen.

Uit de eerste voorzichtige resultaten van de studie naar statiegeld op PET-flessen en -blikjes blijkt dat statiegeld het recyclagecijfer niet veel zou verbeteren. Dat blijkt uit het antwoord van Brussels minister Alain Maron (Ecolo) in de commissie Leefmilieu. Wel zou het goed kunnen werken als financiële prikkel tegen zwerfvuil.

De invoer van statiegeld op drankverpakkingen is opgenomen in het Brussels regeerakkoord. Maar eerst voert Leefmilieu Brussel een onderzoek om te zien of de invoering van statiegeld kan leiden tot een vermindering van het aandeel van PET-flessen en -blikjes in de Brusselse afvalstroom. Dat blijkt uit het antwoord op de vraag van Gladys Kazadi (Les Engagés) over de stand van zaken rond het statiegeld op drankverpakkingen.

Uit de eerste voorzichtige bevindingen blijkt dat een statiegeldsysteem niet tot een grote verbetering van het huidige recyclingpercentage zou leiden. Bij de meest efficiënte statiegeldsystemen bedraagt het inzamelings- en recyclagepercentage namelijk 85 procent. Dat percentage wordt vandaag in Brussel al bereikt binnen het systeem van gescheiden inzameling, zo laat Maron weten in zijn antwoord.

Wél helpt statiegeld invoeren tegen rondslingerende blikjes en flessen op straat. Voor de actiegroep Collectief voor het Brusselse Statiegeld is dat meer dan voldoende. Het collectief verwijst naar Nederland, waar de invoer van statiegeld voor een vermindering van 41 procent van de blikjes en flesjes zwerfvuil gezorgd. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘zwerfvuilmonitor’ die in Nederland begin april werd toegelicht.

De definitieve resultaten van de Brusselse studie worden in de loop van dit jaar bekend gemaakt, pas daarna zal de volgende knoop worden doorgehakt. Gelijktijdig loopt er in het Waals Gewest een gelijkaardige studie. Maron wijst op het belang van een goede samenwerking. "De invoering van statiegeld moet op Belgisch niveau gebeuren," zegt Maron. "Dat vereist de steun van de twee andere Gewesten en de federale Staat vanwege de etiketterings- en verpakkingsaspecten."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?