Uw postbode is straks ook uw weerman

© BRUZZ
| Het Koninklijk meteorologisch instituut in Ukkel.

Bpost begint nog dit jaar een proefproject waarbij dertig postwagens automatisch weerdata zullen doorsturen naar het KMI. Op die manier kan het KMI een zo nauwkeurig mogelijk weerbericht maken, zelfs op lokaal niveau.

"Het voordeel van die postwagens is dat ze zo goed als overal komen," zegt Maarten Reyniers die binnen het KMI verantwoordelijk is voor Nieuwe Databronnen Meteorologie in de kranten van Mediahuis. "Op die manier kunnen we over een veel breder gebied ­data verzamelen dan met het huidige, statische netwerk van meetstations."

De bedoeling is dat er constant gegevens worden bezorgd over de weerssituatie. Het betreft de omgevingstemperatuur, maar er zou bijvoorbeeld ook een signaal kunnen worden gestuurd wanneer de ruitenwissers bewegen of wanneer de mistlamp wordt aangestoken, legt Reyniers uit.

Lokaal weer is een trend

"Dat laatste is zeer interessant, omdat mist een erg lokaal verschijnsel is dat uiterst moeilijk te voorspellen valt. Net zoals sneeuw trouwens." Met al die info wil het KMI de voorspellingen accurater maken en bijvoorbeeld direct waarschuwingen uitsturen voor bepaalde weersituaties.

Be-Mobile, het bedrijf achter de verkeersinformatie, zal die data ook gebruiken. Lokale weersvoorspellingen zijn een trend. Het KMI meent dat veel bedrijven erin geïnteresseerd zijn en zelfs willen betalen voor deze specifieke informatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?