Vanaf maart verbod op alle plastic zakjes voor groente en fruit

Verbod plastic zakjes fruit en groenten
© Photonews
| Wie fruit en groenten gaat kopen, neemt zelf best een herbruikbaar alternatief mee.
© Photonews
| Wie fruit en groenten gaat kopen, neemt zelf best een herbruikbaar alternatief mee.

Na een eerder gedeeltelijk verbod geldt vanaf maart een verbod op alle plastic zakjes voor groente en fruit. Al sinds 2017 stapt Brussel geleidelijk af van het gebruik van plastic zakken voor eenmalig gebruik.

Sinds september 2018 zijn zakjes voor producten als fruit en groenten al verboden, maar bio-afbreekbare zakjes mochten wel nog aangeboden worden. Vanaf maart zijn echter ook bio-gebaseerde zakken (die voor een groot gedeelte uit natuurlijk materiaal bestaan) en thuis composteerbare zakken niet meer toegelaten. Het verbod is van toepassing op alle winkels: van kruideniers tot supermarkten of warenhuizen. Het geldt ook voor marktkramers en andere straatverkopers.

Brusselaars kunnen eigen verpakkingen gebruiken: stoffen zakken of kartonnen dozen bijvoorbeeld, adviseert Leefmilieu Brussel. Voor de kleinere voedingswaren raadt de Brusselse overheidsdienst voor milieu en energie aan om oude confituurpotten, een herbruikbare bewaardoos of papieren zakken voor fruit en groenten te gebruiken. De inspecteurs van Leefmilieu Brussel kunnen vanaf 1 maart controleren of de plastic zakken niet meer gebruikt worden.

Geleidelijk verbod

Al sinds 2017 stapt het Gewest geleidelijk af van het gebruik van plastic zakken voor eenmalig gebruik. Het begon met het verbod op zakken aan de kassa, dat vervolgens werd uitgebreid naar alle andere plastic zakken voor eenmalig gebruik.

Later dit decennium volgen nog meer verboden op plastic zakken. Zo is het vanaf 31 december 2029 niet meer toegestaan om plastic zakken te gebruiken voor voedingswaren die vochtig zijn of vloeistoffen bevatten. Ook de zakken gebruikt voor waterplanten en waterdieren worden tegen dan verboden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?