Nog geen enkele boete voor plastic zakjes op Zuidmarkt

© PhotoNews
| Plastic zakjes zijn niet langer toegelaten (archiefbeeld).

Drie jaar na de invoering van het verbod op plastic zakjes op de Zuidmarkt heeft de gemeente Sint-Gillis nog steeds geen boetes uitgeschreven. Het Gewest vaardigde het totaalverbod uit, maar controleerde er zelfs nog niet. Marktkramers maken er nochtans nog altijd gretig gebruik van.

Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws dinsdag.

Sinds 1 januari 2016 zijn plastic zakjes op de Zuidmarkt verboden. Toch blijven handelaars ze straffeloos gebruiken. Nog geen enkele marktkramer kreeg al een boete voor schending van het plasticverbod. Sint-Gillis deelde bij de invoering van het verbod katoenen tassen uit op de markten. Daarna voerde de gemeente zelf controles uit.

Typerend voor Zuidmarkt

"Er zijn een tiental waarschuwingen uitgedeeld. We wilden niet meteen té streng zijn", zegt duurzaamheidsschepen Jos Raymenants (Groen). "Handelaars zaten tenslotte nog met een voorraad die ze kwijt wilden. Pas na een derde betrapping, riskeerden de handelaars uitsluiting van de markt."

Volgens Raymenants is het een specifiek probleem voor de Zuidmarkt. "Op andere markten leven de handelaars het verbod wel goed na. Op het Sint-Gillis-Voorplein en het Van Meenenplein zie je nergens nog een plastic zakje. We gaan nu een versnelling hoger schakelen op de Zuidmarkt."

Waarschuwingsfase is voorbij

De Brusselse regering vaardigde in september 2018 een totaalverbod uit op plastic zakjes. Gewestelijke controleurs zouden daarop toezien, maar die zijn nog niet op de Zuidmarkt geraakt. "Eerst was dat vooral om te informeren en uit te leggen welke zakken verboden zijn. Inmiddels zijn er ook al boetes uitgedeeld", klinkt het bij Leefmilieu Brussel.

Sinds begin 2018 zijn 342 handelaars in het gewest gecontroleerd. Dat leverde 18 processen-verbaal op. De boetes kunnen variëren van 50 tot 62.500 euro. In november 2018 was er een grote controleactie in 120 verkooppunten in winkelbuurt De Jacht in Etterbeek, op de wekelijkse markt op het Dapperheidsplein in Anderlecht en in het Woluwe Shopping Center. 86 procent hield zich aan het verbod. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?